Négy évtized az államháztartásban – Szamkó Józsefnével beszélgettünk

Nagyportré - Szamkó Józsefnével, okleveles könyvvizsgálóval, a költségvetési gazdálkodás szakértőjével

„Több mint negyven év alatt sikerült a hallgatóim jelentős részével megszerettetni a számvitelt hogy ne egy „szükséges rosszként” tekintsenek erre a tevékenységre”

Szamkó Józsefnével, az államháztartási könyvelői társadalom egyik kiemelkedő képviselőjével abból az alkalomból készítettünk interjút, hogy megtartotta utolsó élő kreditpontos továbbképzését a Pentánál, átadva a stafétabotot a következő generációnak.

5percAdó: Köszönjük, hogy elfogadta a felkérésünket! Sokak lehetnek kíváncsiak arra, hogy egy ilyen szép karrier, vajon milyen iskolában, iskolákban kezdődött?

Szamkó Józsefné: A pesterzsébeti Varga Jenő Közgazdasági Szakközépiskolába jártam, ahol az érettségi vizsgával egyidejűleg képesített könyvelő, vállalati tervező és statisztikusi képesítést is szereztem. 1974. évben felvételt nyertem a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Esti tagozat, Általános Kar Pénzügyi szakra, és 1979-ben közgazdász lettem.

A közgazdász diplomám megszerzése után, 1979-től a Magyar Tudományos Akadémia Titkárságán dolgoztam. Az MTA fejezet és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek pénzügyi-gazdasági irányítása volt a feladatom. Ezt követően 2012-től a nyugdíjba vonulásomig, mint főosztályvezető a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) irányítása alá tartozó költségvetési szervek pénzügyi-gazdasági irányítása, valamint az NFM számviteli osztályának irányítása volt a feladatom.

5percAdó: Szakmai karrierje mellett sokunk számára leginkább oktatói és előadói munkássága volt nagy hatással. 

Szamkó Józsefné: Igen, a főfoglalkozású hivatali munkám mellett 1981-től az akkori PM Továbbképző Intézetnél lehetőségem nyílt arra, hogy taníthassak, hiszen ez volt az érettségi után az elképzelésem is. Ez a lehetőség kárpótolt azért, hogy nem végezhettem el az egyetemen a tanárképző szakot. Az oktatói munka sok elfoglaltságot jelentett, mivel munka után heti két alkalommal kerültek megtartásra  a tanórák. Először felsőfokú költségvetési szakképesítést adó tanfolyamokon oktattam, majd mérlegképes képzéseken, államháztartási szakon is. Kezdetben költségvetési (államháztartási) számvitelt, majd elemzést és később államháztartási gazdálkodás tantárgyakat oktattam a PM Továbbképző Intézet jogutódjainál, majd később más oktatás szervező szervezeteknél is, így a Pentánál is.

5percAdó: Az oktatási tevékeny mellett tan- és szakkönyveken is olvasható a neve mint szerző vagy éppen lektor.  Miként alakult publikációs tevékenysége a pályafutása során? 

Szamkó Józsefné: Az államháztartási szak számviteli tantárgyának tananyagai összeállításában (jegyzet-írás, gyakorló feladatok készítése, lektorálás) folyamatosan közreműködtem már a kezdetektől. Ezen kívül részt vettem az 1992. évi számviteli törvény új előírásainak oktatási feladataiban. 1997-től a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Továbbképző Intézete által szervezett másoddiplomát adó képzés „Közigazgatási gazdálkodás” szakán közszolgálati pénzügyeket és költségvetési számvitelt tanítottam. 2017 és 2018 között költségvetési számvitelt oktattam a Szegedi Egyetem Gazdaságtudományi Karán, nappali képzésben. Ez alatt az idő alatt több – évente 2-3 − önálló szakmai könyvem, példatáram jelent meg, illetve több esetben társszerzőként is közreműködtem.

5percAdó: A Pentával milyen módon került kapcsolatba?

Szamkó Józsefné: A PM Továbbképző Intézetnél és jogutódjainál, majd később más, piaci oktatásszervező szervezeteknél is vállaltam oktatást. Így kerültem kapcsolatba a PENTA UNIÓ Zrt.-vel is, ahol leginkább nyugdíjazásomat követően vállaltam több kurzust. Különösen jó volt megismerni a Penta vidéki kirendeltségeinek képzésein részt vevő szakembereket (Pécs, Szolnok, Szekszárd, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Kaposvár). Több éven keresztül oktattam a továbbképzési napokon és nagyon szép emlékeket őrzök ezekről az alkalmakról.

Az oktatás mellett természetesen folyamatosan, egyedi felkérések alapján vizsgáztatói (cenzori, elnöki) feladatokat is elláttam és ellátok.

Úgy gondolom, hogy a több mint negyven év alatt sikerült a hallgatóim jelentős részével megszerettetni a számvitelt és nem egy „szükséges rosszként” tekintenek erre a tevékenységre. A szakmai munkásságom lassan a végéhez közeledik és ilyenkor az ember mindig áttekinti, hogy az elmúlt évtizedekben mi az, ami kimaradt, mi az mit másképpen csinálna. Én csak azt mondhatom, hogy mindent elértem, amit ezen a pályán el akartam érni, semmit nem csinálnék másképpen. Nagyon sokat jelentett, hogy taníthattam és ez nagyon sokat segített a hivatali munkámban és talán fordítva is igaz, hogy talán sikerült a gyakorlati ismereteimet átadni a hallgatóknak. 

5percAdó: Milyen útravalót, iránymutatást adna azoknak, akik pályakezdők az államháztartási számvitel területén, azoknak akik a költségvetésben dolgoznak?

Szamkó Józsefné: Negyven év szakmai munka során talán sikerült elfogadtatnom, hogy a gazdasági vezetői pályán elengedhetetlenek a számviteli és gazdálkodási ismeretek. Ehhez tanulni kell, és a folyamatos változások követése érdekében rendszeresen és aktívan részt kell venni a továbbképzéseken – és nem csak azért mert „kötelező”. A szakmához ugyanakkor nem csak szorgalom kell, hanem időre, szakmai tapasztalatra, azaz türelemre is szükség van. Fontosnak tartom a részvételt a szervezett keretek között zajló, államháztartási szakos mérlegképes könyvelő szakképesítést adó  képzéseken majd a kreditpontos továbbképzéseken. Ugyanakkor ezek mellett megkerülhetetlen az önképzés, és a folyamatos naprakészségre törekvés szemlélete.

5percAdó: Biztosan kíváncsiak az olvasók, hogy a hosszú és eredményes szakmai pályafutás alatt mi volt Önnek a kikapcsolódás. Keveset tudunk a családjáról, van-e hobbija, mi az, amit örömmel és szívesen csinál?

Szamkó Józsefné: Számomra nagyon fontos a család, ez az évek során mindig előtérben volt. Három fiú unokánk van, akik már most 17, 15, és 9 évesek. Szerencsére most is sok értékes időt töltünk együtt, gyakran utazunk közösen pihenni. Ebből is következik, hogy szeretek főzni, és a visszajelzések azt igazolják, hogy finom ételeket tudok készíteni. Amit szabadidő hiányában kicsit elhanyagoltam az a kertészkedés és az olvasás. Most, hogy jobban tudok „gazdálkodni” a saját időbeosztásommal a virágos-és fűszernövény kertemben dolgozok. Szívesen olvasok romantikus témájú könyveket, vagy krimit, és a kedvencem, amikor egy könyv ezt a két témát ötvözi.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!