Nyári fetás receptek

Ezt minden könyvelőnek meg kell kóstolnia!

A feta kalciumban és fehérjében gazdag, enyhén sós, magas zsírtartalmú, lágy juhsajt. Salátákhoz, grillzöldséghez kiváló alapanyag.

Görög saláta

Klasszikus recept, ami csak feta sajttal kiegészítve az igazi. Vágjunk össze paradicsomot, paprikát, kígyóuborkát, lila hagymát, feta sajtot és zöld olívabogyót. A mennyiség függ attól hány személyre készítjük a salátát, illetve, hogy mit mennyire szeretünk. 4 főre körülbelül 1 kígyóuborka, 4 paradicsom, 2-3 paprika, 1 kisebb lila hagyma, egy kis doboz fetasajt és egy kis üveg olívabogyó elég.

Öntsük le kb 4 evőkanál olívaolajjal, egy evőkanál citromlével és morzsoljunk rá egy kis kanál bazsalikomot. Az egészet óvatosan keverjük össze, majd tegyük hűtőszekrénybe legalább egy órára, hogy összeérjenek az ízek. Sült hús mellé kiváló köret.

Paradicsomos-fetás tészta

Két személyre kb. 25 dkg spagetti, 3 közepes méretű paradicsom, 15 dkg olívabogyó (ízlés szerint lehet zöld, fekete vagy akár vegyesen is), 10 dkg feta sajt, oregano, kakukkfű, bazsalikom, bors, olívaolaj és egy kis gerezd fokhagyma szükséges az elkészítéséhez.

Amíg megfőzzük a tésztát, felvágjuk a hozzávalókat, összetörjük a fokhagymát. Összekeverjük, fűszerezzük ízlés szerint, majd az egészet a megfőtt tésztára öntjük.

Fetás-bazsalikomos dinnyesaláta

Magozzuk ki és kockázzuk fel a görögdinnyét, adjunk hozzá feta sajtot, fekete olívabogyót, vegyes zöldsalátát. Leönthetjük olívaolajjal vagy egy kis balzsamecettel. Apróra vágott magokkal (fenyőmag, dió, mandula) dobhatjuk fel.

Fetás tojástekercs

Karikázzunk fel 2 újhagymát, 1 kaliforniai paprikát és pirítsuk meg olívaolajon. Törjünk fel 4 tojást, villával habarjuk, nagyon kicsit sózzuk. Keverjük hozzá a megpirított hagymát és a paprikát. Terítsük el sütőpapírra bélelt sütőben a tojásos keveréket és 180 fokon 5 percig süssük. Amikor kész, szórjunk rá feta sajtot, majd az egészet tekerjük fel. Karikákra darabolva tálaljuk. Rántotta helyett kiváló reggelire és ebédre is. Salátával együtt kiváló.

Spenótos-fetás tészta

Amíg megfőzünk egy kis pennét, olívaolajon pirítsunk meg egy kis fokhagymát és újhagymát, majd dobjuk rá a spenót leveleket (kb. 20 dkg szükséges), sózzuk, borsozzuk és hagyjuk összeesni. Öntsük fel 2 dl tejszínnel, keverjük össze. A morzsásra vágott fetát (szintén kb. 20 dkg kell belőle) szórjuk a tetejére, majd az egész szószt keverjük össze a kifőtt tésztával.

Neked melyik ízlik a legjobban? 🙂

 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!