Mi a baj az áfával?

Röviden: elsősorban az, hogy létezik, másodsorban az, hogy olyan amilyen…

Ha érdeklődsz az adózás iránt és olvasgatsz is a témában, bizonyára feltűnt Neked is, hogy sok az adócsalásról (hivatalosan: költségvetési csalás) szóló híradás. Miért is csalnak áfát az emberek? Feltehetőleg azért, mert megéri nekik. Lássuk be, hogy mindig az emberek csalnak, nem a cégek, hiszen a cégeknél is emberek vannak! Ebből arra következtethetünk, hogy valami komoly baj van az áfa rendszerrel. Lássuk a diagnózist!

Áfa alatt a továbbiakban az EU-ban bevezetett hozzáadottérték-adó (héa) magyar megvalósítását értem. Az EU adójára a továbbiakban héa néven fogok hivatkozni.

Az alapötletet a Siemens fivérek tették közzé az első világháború után. A megvalósítására több mint harminc évet kellett várni. Franciaországban 1954-ben kezdte karrierjét ez az adónem. Az adó alapötlete az volt, hogy az adó ugyan a végső fogyasztást terhelje, de azt termelési periódusonként szedjék be. A termelési periódust azonban elég nehéz megragadni, ehelyett az adóztatást a közbenső értékesítésekhez kötik. Így a költségvetés már a félkész termelés adótartalmához is hozzájut. Állítólag ez a lakosságnak is jó, a költségvetés pénzügyi igényeit pedig átmenetileg a termelő szféra is viseli. Vagyis az áfa kétszer adóztat: egyszer az eredeti célja szerint a végső fogyasztót, másodszor – a konkrét megoldása miatt -„átmenetileg” a vállalkozásokat.

Vannak olyan államok, ahol csak a végső fogyasztást adóztatják, a közbülső termelési periódusokat pedig ellenőrzik, hogy azokból ne legyen a végső fogyasztó számára értékesítés. Ilyen rendszer van az USA tagállamainak jelentős részében.

A héa rendszer sajátossága egy „sima” áfa rendszerhez képest az, hogy a több tagállamban párhuzamosan működő forgalmi adórendszert az egységes piac követelményei miatt harmonizálták, és a belső határokat átlépő kereskedelmi forgalom ellenőrzését nem kötötték hatósági alakisághoz. Ez magyarul azt jelenti, hogy az Uniós határokon nincs vám, és egyéb ellenőrzés, ami – a célország szerinti adóztatási elvvel együtt – ellenőrzési és költségvetési kockázatot hordoz magában. Ezt jelenleg néhány állam másként kezeli (kompenzálja), például úgy, hogy személyellenőrzést vezetett be. A magyar EKÁER (közúti áruforgalmi ellenőrzési rendszer) esetén sem a határokon van az árurendészeti ellenőrzés.

A problémát az okozza, hogy az EU-n belüli kereskedés esetén az egyik tagállamból a másikba tevődik át az adószedés joga. Ahol megszűnik az adószedési jog, ott a korábban felszámított adót vissza kell adni az adózónak. Ugyancsak gondot okoz, hogy az EU-n belül magasak az adókulcsok – 10%-nál nagyobbak – és így a jogosulatlan adóvisszatérítéssel komoly jövedelemre lehet szert tenni.

Az alkalmazott rendszer lényegéből következően nem csak a beszedés kockázata nő, de hallatlan mértékben megnő az adminisztráció is (EKÁER, online pénztárgép, összesítő jelentés, összesítő nyilatkozat, kiutalás előtti ellenőrzés stb.). Ez a diagnózis!

Hogy érintenek-e Téged az áfával, héa-val kapcsolatos dolgok, azt könnyen eldöntheted: ha fogyasztó vagy, Te fizeted!

Persze minden korszerűsítési javaslatnál a szakmaiság mellett gondolni kell az áfa foglalkoztatási szerepére is. Napjainkban az ellenőrzés, tanácsadás, könyvelés, jogorvoslat területén dolgozók munkaidejének jelentős részét az áfával kapcsolatos tennivalók teszik ki. Áfa nélkül kevesebb munkád lenne, vagy nem lenne munkád… Senkinek sem mindegy milyen lesz az áfa jövője. Vagyis az áfában mindenki érintett, nemcsak a fogyasztó! És Te?

A diagnózis kész. Az áfával kapcsolatos megoldási alternatívákat pedig megismerheted a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete és partner szakmai szervezeteinek közös szervezésében 2016. június 2-3-án megrendezésre kerülő Adózás Európában – X. Nemzetközi Adókonferencián, ahol személyesen is megvitathatjuk, hogy az áfa betegségeire mi is a terápia.

* * *

A X. Nemzetközi Adókonferencián mindezen kérdések, nehézségek és megoldási lehetőségek kibontására teszünk kísérletet 2016. június 2-3-án. Szeretnéd bővíteni tudásod, kapcsolataid az adózás kulcsterületén? Nézd meg a gazdag programot, jelentkezz még ma! » Adózás Európában

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!