Karácsonyi sütés-főzés

Hogyan állítsuk össze a menüt?

Karácsony közeledtével, ha el szeretnénk kerülni az év végi kapkodást, időben meg kell szervezni nem csupán az ajándékvásárlást, de a sütés-főzéshez szükséges hozzávalók beszerzését is. Gondoljuk át ezért időben, milyen ételekkel készülnénk, hogy legyen idő akár a próbafőzésre, akár a menü összeállítására.

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor kitalálunk egy mennyei menüsort, kipróbálunk új ételeket, majd a nagy napon, Szenteste az egész napos főzőcskézés eredménye egy nagy katasztrófa, mert semmi se úgy néz ki, mint az ételfotókon. Van, aki emiatt biztosra megy, és minden évben ugyanazt főzi, más a kifőzdéből megrendelt halászlére esküszik. Legyünk merészek, próbáljunk ki új ízeket, de legyünk tudatosak és előrelátók. Ehhez adunk most néhány tippet.

Először is, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mennyire vagyunk jó szakácsok. Mindenki találhat a tudásszintjének megfelelő recepteket az interneten. Nem az a lényeg, hogy bonyolult, több napos előkészületeket igénylő ételekkel próbálkozzunk, inkább keressünk egyszerűbb, gyorsan elkészíthető recepteket, de készüljünk több fogással, többféle süteménnyel. Így is úgy fogja érezni a család, hogy terülj-terülj asztalkám mellett ülnek.

Ha szívesen kipróbálnánk egy új receptet, akkor még karácsony előtt tartsunk nyugodt körülmények között egy próbafőzést. Ha sikeres az étel, vegyük fel a repertoárunkba, de ha nem ízlik, nem sikerült jól, mégis túl bonyolult, akkor még van idő áttervezni a menüt.

Ha speciális alapanyagra is szükségünk lesz, ami nem minden boltban kapható, akkor szerezzük be időben, ne ezen múljon a siker.

És most lássunk pár receptet, amit érdemes lehet kipróbálni!

Az egyik tradicionális étel, amit sok családban esznek karácsonykor, a halászlé. Rengeteg féle változatban elkészíthető, paszírozva vagy anélkül, tésztával vagy anélkül. Sokkal finomabb, ha többféle halból készítjük, és nagyobb mennyiségben könnyebb készíteni, mint két személyre számítva az adagot. Az alábbi recept például egyike azoknak, amit, ha elkészítünk, egész évben emlegetni fogja a család a főztünket.

A főételek közül klasszikusnak számít a rántott hal, a töltött káposzta vagy a pulyka. A karácsonyi töltött pulyka elkészítése sajnos igencsak macerás, időigényes, helyette próbáljuk ki Stahl Judit gesztenyés pulykáját vörösboros aszalt szilvával. Itt a hozzávalók ugyanazok, mint a töltött pulykánál, de a hússal együtt puhul minden, ragu szerűen.

Aki inkább csirkét készítene, annak ajánljuk ezt az áfonyás-diós töltött csirkemell receptet zelleres krumplipürével.

Nincs karácsonyozás sokféle sütemény és desszert nélkül! Sok családnál a karácsony egyenlő a bejglivel, de a hókifli, a habcsók, a mézes zserbó vagy a mézeskalács ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez. Ezen az oldalon találunk egy nagyszerű receptválogatást.

Érdemes olyan sütit készíteni, ami eláll pár hétig, mert így van idő szakaszosan elkészíteni őket, és ha kellően nagy mennyiséget készítünk belőlük, akkor akár szilveszterig kitart a sok finomság. Persze, ehhez az is szükséges, hogy a kész süteményeket jól elrejtsük, nehogy rájárnak a családtagok karácsony előtt.

A klasszikus mézeskalácsnak idő kell, hogy megpuhuljon. Azonban az alábbi receptet követve rögtön puha mézeskalácsot tudunk készíteni.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!