Hétindító – 45. hét

Esedékesek a járulékbevallások és befizetések

hétindító

Üdvözletem mindenkinek ezen az őszies reggelen! Javaslom, kávé helyett a meleg tea fogyasztását, hogy kellemesen induljon a nap, és a hét!  Közeleg az év vége, és egyre közelednek az ünnepek is, így a sok teendőnk mellett lassan erre is fel kell készülnünk!

A hét végén (november 12-én) esedékesek a járulékbevallások és befizetések:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

És ha már utalniuk kell, nem szabad elfelejtkeznünk róla, hogy november 15-ével írják elő az adóhatóságnál a késedelmi pótlékokat, melyeket szintén át kell utalni, így aki még nem tette meg, maradt pár napja kiküldeni ezeket az értesítőket!

Az EBEV rendszeren keresztül célszerű minden cégre lekérni a pótlékrészletezőt is, és legalább két – három pillantást vetni rá, többször előfordul ugyanis, hogy egy-egy önellenőrzés vagy egyéb korrekciós tétel nem megfelelően pótlékolódik a részükről. Ha ilyet észlelünk, ennek felülvizsgálatát folyószámla egyeztetés keretében tehetjük meg. Én a pótlékrészletezőt is kiküldöm mindazon partnereknek, ahol ez az összeg jelentős, hogy lássák ők is, miből is adódik ez a kötelezettség.  Különösen fontos lehet a pótlék értesítés a civil szervezeteknél, hiszen náluk ritkábban foglalkozunk ilyen kérdésekkel, ugyanakkor, ha fordulónapon adótartozásuk van, legyen ez ezer forint késedelmi pótlék, vállalkozási tevékenység esetén akár jelentős adóalap növekedéssel is kell számolni!

A hét másik témája, a havi áfa bevallásokra való felkészülés, melynek határideje 22-e lesz! Figyeljünk arra, hogy negyedévet követő hónap lévén, előfordulhat, hogy a korábban negyedéves ügyfelünk esetleg havi áfa bevallóvá vált, értékhatár átlépés miatt. Akinél ez esélyes lehet, ott célszerű a nyilvántartásainkat a NAV törzsadattal összevetni, ahol ekkorra már az áfa státuszváltást általában a nyilvántartásaikon átvezetik.

Mindezeken túl, már készülhetünk jövő évi “törvény-gyárra” és az év végi hajrára, ennek keretében folyamatosan monitorozni kell ki hogy is áll leadott iratanyaggal, hogy állnak eredményügyileg, kell-e egyeseknél adóoptimalizációs célból esetleg még az idén átjelenteni, változás jelenteni.  Kiemelt figyelmet kell szentelnünk a feltöltésre kötelezett cégeknek, hiszen egy-kettőre itt a határidő e tekintetben is.

Mindenkinek kellemes, haladós hetet, működő ügyfélkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!