Immunerősítő ételek

Lássuk!

Jócskán benne járunk a télben, amikor a hol enyhébb, hol hidegebb időjárás, az esős, nyirkos idő miatt fokozottan oda kell figyelnünk immunrendszerünk erősítésére annak érdekében, hogy elkerüljük a betegségeket. Vitaminok helyett a legjobb, ha a táplálkozásunkat alakítjuk át az évszaknak megfelelőre.

A megfelelő higiénia, öltözködés és a sport mellett a táplálkozás az, amivel a legtöbbet tehetünk egészségünk érdekében.

Reggelire kiváló választás a natúr vagy görög joghurtban elkevert mirelit gyümölcs és némi zab. A joghurt probiotikus hatású, helyreállítja a bélflórát. A gyümölcsök a fagyasztás során megőrzik vitamintartalmukat, és változatossá tehetjük a reggelit aszerint, hogy mit keverünk a joghurtba. A boltban kapható ízesített joghurtoknak magas a cukortartalma, így azokat kerüljük! A hozzáadott zab pedig a rostokat biztosítja, és antioxidáns hatása révén erősíti az immunrendszert.

Nélkülözhetetlen a fokhagyma is, nem véletlenül használták régen a népi gyógyászatban. A benne lévő allicin megelőzi a fertőzések kialakulását, legyőzi a baktériumokat. Fogyaszthatjuk levesben, akár egy kiadós fokhagymakrém leves formájában, de tehetjük kőrözöttbe, mártogatósba, de csak simán a vajas pirítósra is.

Gyorsan elkészíthető ebédre egy finom spenót, egy brokkolikrémleves vagy egy jó káposztás tészta. Ezek az ételek is antioxidáns hatásuk révén védik szervezetünket.

A fekete tea fogyasztása is erősen javallott, a benne lévő aminosavak ugyanis a vírusok ellen védenek. Aki nem bírja az erősen csersavas feketét, az fogyasszon zöld teát. Magas C-vitamin tartalmuk miatt fogyasszunk minél több citrusfélét, narancsot, pomelot, emellett kiwit, banánt is. Szintén kiváló C-vitamin forrás a zöld paprika, aki szendviccsel szereti indítani a napot, az feltétlenül egyen mellé rendszeresen.

A délutáni nassolást váltsuk ki olajos magvak fogyasztásával. A mandula, a mogyoró, a dió esszenciális zsírsavakat, vitaminokat tartalmaz, csökkentik az éhségérzetet.

Ha mégis legyűr a nátha, az egyik legjobb gyógymód a házi húsleves fogyasztása. A csirkehús cink tartalma, a zöldségek vitamin- és rosttartalma, a testet-lelket átmelegítő forró étel kíméli a gyomrot és hozzájárul a mielőbbi gyógyuláshoz, főleg, ha a húsleves mellé a minél több pihenést is beiktatjuk.

Az immunerősítő ételek mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a pihentető éjszakai alvásnak is kulcsszerepe van az egészségmegőrzésben. A fáradt ember könnyen megbetegszik és nehezebben gyógyul ugyanis.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!