Immunerősítő ételek

Lássuk!

Jócskán benne járunk a télben, amikor a hol enyhébb, hol hidegebb időjárás, az esős, nyirkos idő miatt fokozottan oda kell figyelnünk immunrendszerünk erősítésére annak érdekében, hogy elkerüljük a betegségeket. Vitaminok helyett a legjobb, ha a táplálkozásunkat alakítjuk át az évszaknak megfelelőre.

A megfelelő higiénia, öltözködés és a sport mellett a táplálkozás az, amivel a legtöbbet tehetünk egészségünk érdekében.

Reggelire kiváló választás a natúr vagy görög joghurtban elkevert mirelit gyümölcs és némi zab. A joghurt probiotikus hatású, helyreállítja a bélflórát. A gyümölcsök a fagyasztás során megőrzik vitamintartalmukat, és változatossá tehetjük a reggelit aszerint, hogy mit keverünk a joghurtba. A boltban kapható ízesített joghurtoknak magas a cukortartalma, így azokat kerüljük! A hozzáadott zab pedig a rostokat biztosítja, és antioxidáns hatása révén erősíti az immunrendszert.

Nélkülözhetetlen a fokhagyma is, nem véletlenül használták régen a népi gyógyászatban. A benne lévő allicin megelőzi a fertőzések kialakulását, legyőzi a baktériumokat. Fogyaszthatjuk levesben, akár egy kiadós fokhagymakrém leves formájában, de tehetjük kőrözöttbe, mártogatósba, de csak simán a vajas pirítósra is.

Gyorsan elkészíthető ebédre egy finom spenót, egy brokkolikrémleves vagy egy jó káposztás tészta. Ezek az ételek is antioxidáns hatásuk révén védik szervezetünket.

A fekete tea fogyasztása is erősen javallott, a benne lévő aminosavak ugyanis a vírusok ellen védenek. Aki nem bírja az erősen csersavas feketét, az fogyasszon zöld teát. Magas C-vitamin tartalmuk miatt fogyasszunk minél több citrusfélét, narancsot, pomelot, emellett kiwit, banánt is. Szintén kiváló C-vitamin forrás a zöld paprika, aki szendviccsel szereti indítani a napot, az feltétlenül egyen mellé rendszeresen.

A délutáni nassolást váltsuk ki olajos magvak fogyasztásával. A mandula, a mogyoró, a dió esszenciális zsírsavakat, vitaminokat tartalmaz, csökkentik az éhségérzetet.

Ha mégis legyűr a nátha, az egyik legjobb gyógymód a házi húsleves fogyasztása. A csirkehús cink tartalma, a zöldségek vitamin- és rosttartalma, a testet-lelket átmelegítő forró étel kíméli a gyomrot és hozzájárul a mielőbbi gyógyuláshoz, főleg, ha a húsleves mellé a minél több pihenést is beiktatjuk.

Az immunerősítő ételek mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a pihentető éjszakai alvásnak is kulcsszerepe van az egészségmegőrzésben. A fáradt ember könnyen megbetegszik és nehezebben gyógyul ugyanis.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM