Hétindító – 17. hét

Fókuszban a bérszámfejtés, miközben készülünk az egyéni vállalkozók 2021. évi SZJA bevallásának beadására, a beszámolók készítése mellett

hétindító

Remélem, a héten már megérkezik az igazi tavasz, de sajnos, nekünk egyre több és több munkánk lesz. 

A héten extra határidőktől nem kell tartanunk, de javaslom a héten a bérszámfejtési feladatokba ideje korán belekezdeni, mert körmünkre ég a májusi hajrá. 

A bérszámfejtéssel kapcsolatosan a nullás adattartalmú bevallásokat már elkészíthetjük, és a hónap utolsó napján akár be is küldhetjük. Ezen kívül természetesen a beérkező adatok alapján folyamatosan foglalkoznunk kell a bérszámfejtési feladatokkal, lássuk hát mi is lesz határidős 12-e táján…

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Ráérős időnkben a VSZJA hatálya alá tartozó vállalkozók Szja-bevallásait már előkészíthetjük, rájuk ugyanis nem vonatkozik  semmiféle határidő hosszabbítás a bevallás beadásának tekintetében! 

A  beszámolók készítése kapcsán rendre probléma, hogy bizonyos tulajdonosi döntéseket egyszerűen a könyvelő hoz meg az ügyféllel való előzetes egyeztetés nélkül. Szerintem ez a gyakorlat nem helyes, az ilyen döntéseket az arra jogosult szervnek kell meghoznia, mi könyvelőként, adótanácsadóként maximum javaslatot tehetünk.  Mindenképpen javasolt, hogy ilyen esetekben – pl. fejlesztési tartalék stb. – ezek valahol dokumentált formában is megjelenjenek, pl. a könyvelői teljességi nyilatkozatban, de legalább a főbb adatok mérlegkészítéskor elnevezésű nyomtatványon, vagy akár külön dokumentumban, amelyet az ügyfél aláírásával ellenjegyez és amelyen nyilatkozik, többek között arról, hogy ezt és ezt az adókedvezményt  érvényesítését kéri.  Fontos az is, hogy nagyon figyeljünk, mert pl. a fejlesztési tartaléknál ha nem jól kerül a beszámolóba, és nem kerül a lekötött tartalékba átvezetésre, akkor nem lehet a társasági adó szempontjából sem figyelembe venni.  A másik fontos kérdés a beszámolás kapcsán az osztalék kérdésköre. Az osztalékkal  kapcsolatos döntést a beszámoló elfogadásával együtt meg kell hozni, és ezt megfelelően dokumentálni is szükséges! A beszámoló készítéshez kapcsolódó adóbevallások – pl. KIVA, TAO, iparűzési adó bevallás határidejét és az abban szereplő adókülönbözet megfizetésének határideje – naptári évvel azonos üzleti évet alkalmazó adózók esetében – 05.31.

A civil szervezeteknél kardinális kérdés a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat, a TAONY. Ha valaki bármely civil szervezet nevében ilyet ad be, akkor javaslom nyilatkoztassa a vezetőt arról, hogy a civil szervezetnek nincsen vállalkozási- és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenysége. Felhívom a figyelmet, hogy ha van vállalkozási tevékenység és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenység, akkor már adóalap levezetési kötelezettség is keletkezik, tehát mindenképpen kötelező a társasági adóbevallás benyújtása, nincs helye a TAONY benyújtásának. Civileknél fontos szempont hogy véleményem szerint – nyilván a kicsi szervezeteket kivéve – a közhasznúsági melléklet megfelelő adattartalommal való kitöltése csak a szervezettel együttműködve lehetséges. Még mindig gond és sokszor új információ, hogy normál, számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletet is  készítenie kell a civil szervezeteknek, így az ne maradjon el!

Mindenkinek zökkenőmentes beszámolási napokat, haladást, működő ügyfélkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!