Hétindító – 16. hét

Márciusi és I. negyedéves bevallások elkészítése és beadása… a locsolók elfogadását követően

hétindító

Remélem, a héten már megérkezik az igazi tavasz, de sajnos, nekünk egyre több és több munkánk lesz. 

A hét a negyedéves zárás jegyében telik, esedékessé válnak 2022. 1. negyedévének bevallásai is, jelesül 20-ára határidős:

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat  (figyelve az esetlegesen értékhatárt átlépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor)
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőleg megfizetéséről sem 

Ráérős időnkben a VSZJA és az átalányadó hatálya alá tartozó vállalkozók 2021. évre vonatkozó Szja-bevallásait már előkészíthetjük, hiszen a május egy különösen mozgalmas hónap a könyvelők számára. 

A beszámolókészítés is egyre intenzívebben van jelen az életünkben, hiszen vészesen közeledik a .beszámoló benyújtásának a határideje.  És ha már a beszámolóknál tartunk, beszámolók készítése kapcsán rendre probléma, hogy bizonyos tulajdonosi döntéseket egyszerűen a könyvelő hoz meg az ügyféllel való előzetes egyeztetés nélkül. Szerintem ez a gyakorlat nem helyes, az ilyen döntéseket az arra jogosult szervnek kell meghoznia, mi könyvelőként, adótanácsadóként maximum javaslatot tehetünk.  Mindenképpen javasolt, hogy ilyen esetekben – pl. fejlesztési tartalék stb . -a szakmai javaslataink, illetve a tulajdonos döntése valahol dokumentált formában is megjelenjenek, pl. a könyvelői teljességi nyilatkozatban, de legalább a főbb adatok mérlegkészítéskor elnevezésű nyomtatványon, vagy akár külön dokumentumban, amelyet az ügyfél aláírásával ellenjegyez és amelyen nyilatkozik, hogy ezt és ezt az adókedvezményt pl. kéri.  Fontos az is, hogy nagyon figyeljünk, mert pl. a fejlesztési tartaléknál ha nem jól kerül a beszámolóba, és nem kerül a lekötött tartalékba átvezetésre, akkor nem lehet a társasági adó szempontjából sem figyelembe venni.  A másik fontos kérdés a beszámolás kapcsán az osztalék kérdésköre. Az osztalékkal  kapcsolatos döntést a beszámoló elfogadásával együtt meg kell hozni, és ezt megfelelően dokumentálni is szükséges! A beszámoló készítéshez kapcsolódó adóbevallások – pl. KIVA, TAO, iparűzési adó bevallás határidejét és az abban szereplő adókülönbözet megfizetésének határideje 05 31-e. 

A civil szervezeteknél kardinális kérdés a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat, a TAONY. Ha valaki bármely civil szervezet nevében ilyet ad be, akkor javaslom nyilatkoztassa a vezetőt arról, hogy a civil szervezetnek nincsen vállalkozási- és/vagy ingatlannal kapcsolatos  tevékenységei. Felhívom a figyelmet, hogy ha van vállalkozási tevékenység és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenység, akkor már adóalap levezetési kötelezettség is keletkezik, tehát mindenképpen kötelező a társasági adóbevallás benyújtása, nincs helye a TAONY benyújtásának. Civileknél fontos szempont hogy  a közhasznúsági melléklet megfelelő adattartalommal kerüljön kitöltésre, ez viszont csak a szervezettel együttműködve lehetséges. Még mindig gond és sokszor új információ, hogy számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletet is készítenie kell a civil szervezeteknek. Az idei beszámoló nyomtatvány újdonsága, hogy nem tartalmazza az ún. támogatás részletező lapokat, melyeket külön mellékletben, vagy a számviteli törvény szerinti kiegészítő melléklet részeként kell közzétenni.

Mindenkinek zökkenőmentes beszámolási napokat, haladást, működő ügyfélkaput kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM