Hétindító – 27. hét – Iratanyagok átadása és negyedév zárás – Suller Kriszta

Készüljünk elő az egyéni vállalkozók negyedéves kötelezettségeire. Heti ajánlás: ügyfeleink 2023. évi iratanyagának igazolt módon történő átadása.

Hétindító – 27. hét – Iratanyagok átadása és negyedév zárás – Suller Kriszta

Mire ezeket a sorokat olvassátok, tombol a nyár, úgyhogy a jegeskávé fogyasztását mindenkinek kifejezetten ajánlom, hiszen egyenesen védőital! A kávénkat kavargatva azonban muszáj beszélnünk a határidőkről is! A negyedév zárása mellett érdemes kihasználni a lehetőséget ügyfeleink 2023. évi iratanyagának igazolt módon történő átadására is.

Figyeljetek kiemelten az egyéni vállalkozó ügyfeleidre!

Mivel ez a hét „határidőszegény”, én ilyenkor, amiben tudok, előre dolgozom. Felhívom a figyelmeteket, hogy negyedév lévén nem maradhat el a VSZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók előlegfizetése, illetve az átalányadózók járuléktételeinek bevallása és befizetése sem. Szintén 12-re határidős a KATA megfizetése is!

Második negyedév és első félév zárása

Mindeközben gőzerővel közelít a negyedév, így a maradék időnkben annak előkészületeivel foglalkozhatunk. Lássuk hát, mi is az, amire még nyáron is figyelmet kell fordítani:

  • havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések,
  • áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges (pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai),
  • havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt átlépőkre, hiszen elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor),
  • félév lévén célszerű az éves státuszú ügyfeleinkre is gondolnunk, előfordulhat már ugyanis ilyenkor is értékhatár túllépés,
  • KIVA előleg bevallása és megfizetésa,
  • cégautóadó bevallása és megfizetése,
  • környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése,
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.),
  • nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társaságiadó-előlegek megfizetéséről sem.

Heti tipp

Itt az idő az előző évi iratanyagok összekészítésére az elmúlt év tekintetében. Természetesen csak ott van teendőnk, ahol az iratanyag még mindig papír alapon kerül átadásra a könyvelés részére. Ezzel egy időben én – akinél a zárási hajrában elmaradt – az elektronikus állományok megküldését is megkezdem.

Folyamatosan megy a vita szakmai berkekben, hogy mi az ügyfél adatvagyona, és mi nem. Én normál ügymenetben minden lezárt év után igyekszem a könyvelési és bérszámfejtési adatok mentését is átadni. A visszakereshetőség és ellenőrizhetőség érdekében én ezt mindig a kapcsolattartási mail címen teszem meg, a főkönyvi mentés és bérszámfejtés mentés megküldése mellett PDF formában is, így biztosítva, hogy a mentés tartalma bármikor visszakövethető legyen, ha kérdés merül fel.

Köszönöm, hogy végig olvastátok soraimat, mindenkinek kellemes nyaralást, pihenést kívánok!

***

5percAdó ajánló:

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM