Házi fagylaltok, jégkrémek

Egy kis hűs édesség...

Kinek nem esne jól a nyári kánikulában egy kis hűs édesség? Jégkrémet, fagylaltot házilag is könnyedén készíthetünk, nem egy nagy ördöngösség, ráadásul biztos, hogy mentes lesz az adalékanyagoktól és színezékektől.

Jégkrémet szinte minden különösebb eszköz nélkül tudunk készíteni, bár jól jön, ha van hozzá formánk. Sokan szeretik a Calippo nevű jeges finomságot. Hasonlót szinte bármilyen facsarható gyümölcsből készíthetünk, például citrusfélékből, kiwiből, körtéből, almából, de akár banánból is. Facsarjuk ki a gyümölcs levét, illetve a banánt turmixoljuk össze. Tegyük bele jégkrém-formába, ennek hiányában bármilyen üres mini joghurtos pohár megteszi, aminek a tetejét lefóliázzuk és így szúrjuk bele a pálcikát, hogy megálljon. Amikor megfagyott a gyümölcs, kivesszük a fagyasztóból és máris fogyasztható. Ha van jégkrém formánk, például amiből kis, kör alakú jégkrémkarikák készíthetők, akkor vegyes gyümölcsös jégkrém is készülhet.

Ha inkább krémesebb finomságra vágyunk, akkor a meghámozott és felaprított gyümölcs, például málna, őszibarack vagy banán mellé tegyünk egy kis cukrot és egy vaníliát, majd az egészet turmixoljuk össze. Keverjünk hozzá natúr joghurtot és bolondítsuk meg frissen facsart citromlével. Ha kész, tegyük bele a formába és fagyasszuk le.

Nem mindenkinek van otthon fagylaltgépe, de nem is minden házi készítésű fagylalthoz van rá szükség, bár természetesen megkönnyíti a dolgunkat, ha van. Hiányában fagyasztás közben időről időre ki kell venni és botmixerrel átkeverni a masszát, hogy levegős legyen. A fagylaltgép megkönnyíti a dolgunkat, mert folyamatosan keveri a krémet, miközben le is fagyasztja.

Aki először készít fagylaltot, érdemes az alapízekkel kezdeni, mint amilyen a csoki vagy a vanília. Haladók azonban szinte bármilyen gyümölcsből elképesztő finom édességet tudnak varázsolni.

Például készíthetünk mascarponés meggyfagyit. Magozzunk ki 50 dkg meggyet, adjunk hozzá 25 dkg mascarponét és botmixerrel turmixoljuk össze az egészet. Ízlés szerint édesítsük egy kis mézzel majd tegyük a masszát a fagylaltgépbe. Ennek hiányában a korábban leírtak szerint, legalább félóránként keverjük át az egészet fagyasztás közben.

Készíthetünk madártej ízű fagylaltot is. Ehhez szükségünk lesz 5 tojásra. Válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját mindegyiknek. A tojássárgát keverjük össze egy zacskó vaníliaízű pudingporral, adjunk hozzá ízlés szerint egy kis cukrot, kb. 6 dkg-ot, és öntsünk hozzá fél deci tejet. Tegyünk egy lábasba 4,5 deci tejet, melegítsük fel, majd adjuk hozzá a korábban kikevert pudingos tojássárgát. Főzzük addig, míg be nem sűrűsödik. Közben verjük fel a megcukrozott tojásfehérjéket (ehhez is kb. 6-7 dkg cukor kell), és amikor kész a tojássárgás krém, és már kicsit kihűlt, hozzákeverjük a felvert fehérjét. Ezt követően vagy a fagylaltgép készre fagyasztja a fagyit, vagy dobozba tesszük és a mélyhűtőbe tesszük a krémet, közben rendszeresen átkeverjük, míg készre nem fagy.

Neked melyik fagyi a kedvencet? Írd meg nekünk!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM