Első nap az új munkahelyen

Segítünk,. hogy ne legen hehéz napod

új

Nem könnyű gyorsan és jól beilleszkedni egy új munkahelyre. Az alábbi tippeket betartva ugyanakkor nem lesz nehéz dolgod.

Az első benyomás mindig nagyon fontos. Nyilván jártál már a cégnél állásinterjún, így láttad, mi az öltözködési szokás. Első alkalommal inkább legyél szolidabb, például egy fekete nadrág vagy szoknya és egy egyszínű blúz vagy elegánsabb felső balerinával vagy egy törpe tűsarkúval biztos, hogy jó választás, uraknak pedig a nadrág, ing nyakkendő nélkül és egy zárt cipő. Kerüld a szandál viselését és a farmert, mert van olyan munkahely, ahol a dresscode kizárja vagy csak bizonyos alkalmakkor engedi meg a farmer viselését. Ha később kiderül, hogy a lazább öltözék is megengedett, akkor később válthatsz farmerre, azonban munkahelyen kerüld a koptatott, tépett fazonokat.

Amennyire csak lehet, legyél tisztában a céggel, tájékozódj a honlapról, Facebook oldalról.

Természetes, hogy sosem szabad késni a munkahelyről, de első nap – és alapvetően a próbaidő alatt – kimondottan tilos. Keltsd precíz ember benyomását. Légy nyitott, érdeklődő. Keresd a szemkontaktust az emberekkel. Mutatkozz be mindenkinek, ugyanakkor nem kell azonnal elmesélned az életed. Ha egy szobában sokan ülnek, fogj kezet mindenkivel, igyekezz megjegyezni a neveket. Ha rossz a névmemóriád, írd fel egy papírra, ki kicsoda és mit csinál a cégnél.

Valószínűleg kijelölnek egy mentort, aki segíti a beilleszkedésed, vagy a HR-estől kapod meg az induló tájékoztatót. Jegyzetelj és merj kérdezni! Tehetsz építő javaslatokat, de ne kritizáld az új cégedet.

Térképezd fel az erőviszonyokat, a kapcsolati hálót, a helyi szokásokat és alkalmazkodj hozzájuk. Ugyanakkor az első időben került a munkahelyi pletykákat. Ne kérdezz rá, ki kivel jár, ki kinek a kedvence, ezek az ügyek egy idő után úgyis nyilvánvalóvá válnak mindenki számára. Kávézás, közös ebéd alkalmával ugyanakkor lehet kötetlenül beszélgetni, mesélni, érdeklődni, ezek hasznosak egy újonc számára.

Figyelj a helyi szlengre és szokásokra! Lehet, hogy az eligazításon közölték, hogy kötelező a nyakba akasztható céges belépőkártya hordása, majd észreveszed, hogy azt mindenki a zsebében hordja. Elvileg tilos késni, de van, ahol senki nem megy be 10 előtt, viszont cserébe 18 óra előtt senki nem is teheti ki a lábát az irodából. Figyelj arra, szabad-e magánbeszélgetéseket folytatni munkaidőben, internetezni vagy sem.

Ha az első napon sikeresen túl vagy, az már fél siker. Felmérések szerint a próbaidő, vagyis az első 3 hónap a legnehezebb egy új munkahelyen, ha ezt túléled, már sínen vagy. Ne keseredj el, ha egyből bedobnak a mélyvízbe, vagy ha egy kolléga ellenséges veled. Adj egy kis időt a cégnek és magadnak, hogy összecsiszolódjatok. Ha fél év múlva azt érzed, nem vagy a helyeden, akkor érdemes elgondolkodni a váltáson, ugyanakkor ennyi idő alatt általában el is fogadják a munkatársak az új kollégát.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!