Hétindító – 20. hét

Májusi határidők

hét

Habos kávés, napsütéses, madárcsicsergős jó reggelt kívánok!

A hét a hétvégére eső határidő miatt járulékbevallási határidővel kezdődik, bár reményeim szerint ezen már mindenki túl van. De azért tegyünk említést a mai menüről is:

 • 1858-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
 • 1808-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, például ’08INT).

Mivel  20-a vasárnapra esik, az ünnep miatt május 22-re csúsznak az alábbiak:

 • havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó A60-as adatszolgáltatások (nem megfeledkezve a különleges adózói kör esetlegesen benyújtandó bevallásairól;
 • 1801-es bevallások (azoknál, ahol ez esedékes);
 • évi NETA bevallások.

A fentieken túl nem feledkezhetünk meg a személyi jövedelemadóval kapcsolatos dolgokról:

 • 17SZJA (azaz 1653-as) bevallások az önadózóknak (nem megfeledkezve a tavaly megszűnt vagy szünetelő egyéni vállalkozók adóbevallásairól);
 • eddig kell jóváhagyni a bevallási tervezeteket is;
 • és emlékezzünk meg a 1741-es társasházi Szja- bevallásokról is (természetesen ott, ahol ez érdekes).

Szja-bevallások kapcsán engedjétek meg, hogy felhívjam a figyelmeteket az adószámos magánszemélyekre. Még mindig nagyon sok kifizető nem von tőlük adóelőleget, és – szolgáltatás esetén – nem von le járulékokat és nem fizet utánuk szociális hozzájárulási adót sem, annak ellenére, hogy ez kötelezettsége, hiszen a számlán eleve nem lehet feltüntetve egyéni vállalkozói okmányirodai azonosító, mert nincs is olyan. Felhívom a figyelmet, hogy – szerintem – nem jó az a gyakorlat, hogy „akkor majd az adószámos magánszemély bevallásába beteszik és pont…”, hiszen a kifizető oldalán ettől még mind a levonni elmulasztott járulék és szja, mind pedig az utána fizetendő szocho tekintetében megáll az adóhiány! A kifizető ilyenkor köteles nyilatkoztatni a magánszemélyt az szja tekintetében a választott költségelszámolásról, és ezen nyilatkozatnak megfelelően kell eleget tennie az adóelőleg levonási kötelezettségének. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor küldjük vissza az érintett magánszemélyt a kifizetőhöz, és kérjük a számfejtés korrekcióját! Ezen oknál fogva, adószámos magánszemélyeknél nagyon résen kell lenni a bevallástervezet elfogadása, és átnézése során, sokszor részlegesen nem lesz helytálló!

És természetesen az örök tavaszi téma a beszámoló! Ismét felidézem a korábbiakban már említetteket: nagyon fontos, hogy a teljességi nyilatkozat, a főbb mérlegadatok, és a főkönyv sarokszámai az ügyfél felé közlésre kerüljenek, még pedig dokumentáltan. Ez a mi érdekünk is!

És egy pár szó a beszámoló letétbe helyezéséről, amiről hajlamosak vagyunk nem tudomást venni:

 • letétbe helyezni csak taggyűlés által elfogadott, szabályszerűen aláírt beszámolót lehet;
 • fontos a letétbe helyező személye, ugyanis ő a felelős azért, hogy ellenőrizze, hogy a beszámolót rendben elfogadták-e (könyvelőként azért ezt elég érdekes feladat, olvasatomban ugyanis jelen is kéne lenni ahhoz, hogy tudjuk, mi is történt);
 • a letétbe helyező őrzi a beszámoló eredetijét és az azt alátámasztó főkönyvi analitikákat annak elévüléséig (8 évig);
 • célszerű lehet – ha már könyvelőként nyújtjuk be a beszámolót – nyilatkozatot kérni az ügyvezetőtől az elfogadás valódiságáról, és nem árt, ha van egy meghatalmazás is a kezünkben ilyenkor;
 • civileknél a meghatalmazást csatolni is szükséges, azokban az esetekben, ha nem az arra jogosult nyújtja be.

A beszámoló benyújtása mellett ne feledkezzünk meg:

 • a társasági adó (helyette nyilatkozat tehető civileknek – TAONY);
 • a KIVA;
 • az EVA,
 • és a helyi iparűzési adók bevallásáról sem.

Azon szervezeteknek, melyek NÉBIH (Élelmiszerlánc-felügyeleti díj) bevallással érintettek, szintén számolniuk kell egy bevallással, melynek határideje 2018.05.31. Hangsúlyozom viszont, hogy ebben a bevallásban a 2018-as kötelezettséget valljuk be – igaz a 2017-es adatok alapján -, éppen ezért elhatárolás ebben az esetben szóba se kerülhet!

Ebben a határidőktől hemzsegő időszakban tartsatok ki, mindjárt itt a vége! Mindenkinek sok erőt, nyugalmat és haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!