Egy-egy pörgős napon akár annyira felhalmozódhat a munka, hogy ebédelni sincs időd rendesen. Ilyenkor jó, ha van nálad pár olyan…
Elő a sütőtökkel!
Mutatunk néhány finom receptet
Végre ismét eljött a sütőtök-szezon! Ha már te is vártad ezt a kiváló zöldséget, nézd meg, mi minden finomság alapanyagaként használhatod fel.
Sütötök krémleves
A sütőtököt felkockázva érdemesebb inkább sütőben megsütni, mint megfőzni, mert akkor édesebb lesz az íze. Ha mégis gyorsítanánk az előkészületeken és megfőzzük a tököt, érdemes egy zöldségleves kockát is beletenni. Ha sütjük, akkor arra legalább két órát szánjunk. Akkor jó, amikor kicsit kezd karamellizálódni a sütőtök.
Kis vajon pároljunk meg egy összezúzott fokhagymát, adjuk hozzá a megsült sütőtök darabokat, és engedjük fel 1,5-2 liter vízzel, megsózzuk és kb. egy fél órán át főzzük. Ha kész, botmixerrel pépesítjük. Tejszínnel behabarjuk, majd pirított baconnal tálaljuk.
Sült kolbász sütőtökkel
A sült kolbász mellé hagyományosan stake-burgonyát tálalunk. Próbáljuk ki azonban a sütőtökös-krumplis köretet mellé! Ha sütőben sütjük a köretet, vigyázzunk az eltérő sütési időkre, először a sütőtököt tegyük be, utána a krumplit és végül a kolbászt. Ha serpenyőben készítjük, akkor olívaolajra tegyünk egy felszeletelt lila hagymát, a felkockázott sütőtököt, vékonyra szeletelve a krumplit (1-2 közepes krumpli elég), majd öntsük le fél liter vízzel, amiben oldjunk fel egy húsleves-kockát. Ízesítésként egy kis mustárt is tegyünk bele. Legalább fél órán át főzzük, amíg meg nem puhul a tök és a krumpli is.
Töltött sütőtök
Vágjuk félbe a sütőtököt, szedjük ki a magokat és süssük meg sütőben, amíg puha nem lesz. Közben süssünk ki pár szelet csirke- vagy pulykamell szeletet, amit ízlés szerint pácolunk. Vegyük ki a tököt, és a közepébe tegyük a felaprított sült húst. Pár kanál tejszínbe keverjünk bele ízlés szerint mustárt, szerecsendiót és apróra vágott petrezselymet, majd ezt a masszát öntsük rá a tökre. Pár percre tegyük vissza a sütőbe, amikor átmelegedett, tálalhatjuk.
Sütőtökös-almás muffin
Süssük meg a sütőtököt és botmixerrel pürésítsük (ha gyorsítanánk az elkészítésen, főzhetjük is, de sütve jobb az íze). Kb. 20 dkg sütőtök püréhez adjunk 20 dkg lisztet, egy almát lereszelve, 2 tojást, 10 dkg puha vajat, 15 dkg cukrot, fahéjat, szegfűszeget vagy egy kis mézeskalács fűszer keveréket és fél csomag sütőport. Keverjük össze egynemű masszává a hozzávalókat, majd töltsük a muffin formákba. Süssük meg 160 fokon.
Jó étvágyat kívánunk! 🙂
Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!
Értékelés, hozzászólás