Bővül a saját gépjármű fogalma az egyéni vállalkozóknál

Feltételek, melyeket teljesíteni és ismerni kell

Mint minden gazdálkodónak, az egyéni vállalkozóknak is lehetősége van bizonyos feltételek teljesülése esetén a gépjárművekre költséget elszámolni. A jogszerű költségelszámoláshoz ismerni és teljesíteni is kell ezeket a feltételeket, melyekben 2018. január 1-től újabb, kedvező változásokra számíthatunk.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 11. számú melléklete foglalkozik az egyéni vállalkozók költségelszámolásával. A III. fejezet részletesen leírja a járművek költségelszámolásával kapcsolatos lehetőségeket, megbontva saját, illetve nem saját tulajdonú gépjárművekre, ezen belül is személygépjárműre, illetve nem személygépjármű típusú járművekre. Továbbá fontos figyelembe venni azt is, hogy az adott járművet kizárólag üzemi célra használja-e a vállalkozó vagy sem, melynek részleteit szintén ebben a fejezetben találjuk.

A gépjárművek költségelszámolásáról sokszor esik szó, viszont a gyakorlatban gyakran átsiklunk az egyéni vállalkozók esetén alkalmazható saját gépjármű fogalmán. Az Szja tv. az egyéni vállalkozók vonatkozásában saját gépjárműnek tekinti azt a gépjárművet is, melyet az egyéni vállalkozó zárt végű lízingbe vett. Ezen túlmenően a házastárs tulajdonát képező, illetve általa zárt végű lízingbe vett járművet is saját gépjárműként lehet kezelni és alkalmazható rá a saját gépjárműre vonatkozó költségelszámolást. (Gyakori kérdés, ezért fontosnak tartom kiemelni, hogy az élettárs nem tartozik ebbe a kategóriába, mert az Szja tv. kizárólag a házastárs kifejezést használja, így az élettárs gépjárművére vagy az élettárs által zárt végű lízingbe vett járműre nem vonatkozik ez a kedvezményes lehetőség.)

Jövőre újabb kategóriával bővül a saját gépjárműként kezelhető kör, mivel 2018. január 1-től már a közeli hozzátartozó tulajdonában vagy általa zárt végű lízingbe vett járműre is alkalmazhatók e költségelszámolási szabályok. Hogy pontosan ki minősül közeli hozzátartozónak, azt a Polgári Törvénykönyv 8:1§ (1) bekezdésében találjuk, mely alapján: közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér. A 4:96§ (1) bekezdés alapján pedig egyenesági a rokonság azok között, akik közül az egyik a másiktól származik.

Míg az idei évben a saját tulajdonjogú jármű esetén a tulajdonjog igazolására a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvény szolgál, 2018. január 1-től ezt a szerepet a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott törzskönyv váltja fel. Amennyiben a törzskönyvet visszavonják, úgy a hatóság által kiadott igazolás bizonyítja a tulajdonjogot.

Ne felejtsük el: a bizonylatmegőrzési kötelezettség vonatkozik mind a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szelvényre, mind pedig a jövőben alkalmazandó gépjármű törzskönyvre (esetlegesen a helyébe lépő határozatra) is!

* * *

Amennyiben részletesebben is érdekelnek az egyéni vállalkozók könyvelésének és adózásának szabályai, akkor jelentkezz augusztus 25-ig kedvezményesen az Egyéni vállalkozók könyvelése, adózása A-tól Z-ig – egyszerűbb, mint gondolná! címmel 2017. október 25-én a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében tartandó előadásomra, ahol személyesen is át tudjuk beszélni felmerülő kérdéseidet!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM