A nemet mondás művészete

Hogyan mondjunk úgy nemet, hogy jobb legyen, mint egy igen

Ha veled is előfordult már, hogy olyanra is igent mondtál, amire tulajdonképpen nemet szeretettél volna, akkor ez a cikk nagyon hasznos lesz számodra. Sokan nem szeretnek nemet mondani, mert nem szeretnének megbántani másokat, és egyébként is néha annyira kínos. Jó hírünk van: lehet úgy nemet mondani, hogy jobban essen, mint egy igen. Megmutatjuk hogyan.

Hogyan is állunk a nemekkel?

William Ury, A pozitív nem hatalma című könyvében kifejtette, hogy a nemet mondás 3 okból történhet.

A legérdekesebb nemet mondás fajtája az, amikor nem helyett igent mondunk. Igen, ez is egy fajtája a nemet mondásnak. Alkalmazkodás végett tesszük, hogy a kapcsolat ne sérüljön. Olyannyira nem akarjuk megbántani a másikat, hogy a saját érdekeinkről közben lemondunk. Félünk, így inkább igent mondunk.

Továbbá nemet szoktunk mondani haragból, dacból. Ez akkor fordul elő leginkább, amikor betelt a pohár. Ismerős? Ez megy talán a legkönnyebben. Elegünk van a másikból, az életből. És ezt ki is fejezzük egy erős nemmel.

A legveszélyesebb nemet mondás fajtája az, amikor semmit sem mondunk. Veled is megesett már, hogy még csak válaszra sem méltattad a másikat? Ilyenkor abban lehet reménykedni, hogy megoldódik minden magától. Persze hiába. Ezt konfliktuskerülésnek is nevezik. Azért veszélyes, mert a kimondatlan dolgok károsak lehetnek az egészségre is.

A pozitív nemhez mindössze három dolog kell: meghatározott idő, empátia és egy javaslat.

Kérjünk gondolkodási időt

Sokszor már az is elég, ha a másikat végighallgatjuk és időt kérünk, hogy átgondoljuk válaszunk, mielőtt csípőből nemet vagy épp igent mondunk. Határozzuk meg az időt. Érdemes legalább 5 percet, de akár egy napot is kérni!

Legyünk empatikusak

Elegendő mindössze azt kifejezni, hogy adott helyzettel kapcsolatban hogyan érezzük magunkat és mire lenne szükségünk. Például ahelyett, hogy “sajnos ez nem fér bele az időmbe” inkább mondjuk azt, hogy:

“Bizonytalan és frusztrált vagyok most ezzel kapcsolatban, mert az időmet a mai napra teljesen beosztottam és nem látom egyelőre, mikor tudnék időt szakítani erre. Időre és megértésre van most szükségem.”

Most őszintén: ki tudna egy ilyen válaszért haragudni? Pláne, ha egy alternatív javaslatot is megfogalmazunk a nem mellé. Folytatva az előző példát, remekül veszi ki magát, ha így folytatjuk a nemet mondásunkat:

“Ha jól értem, fontos számodra ez a dolog. Mit szólnál, ha visszatérnénk rá holnap valamikor délelőtt? Tud annyit várni a dolog? Megfelel neked így?”

Az esetek nagyon nagy százalékában ezzel mindkét fél számára megnyugtatóan megoldódik a probléma.

Az ember, aki mer nemet mondani

Talán az ilyen módon megfogalmazott “nem”, kicsit macerásabbnak tűnik, mint igent mondani – és valóban az is. Azonban egy kis gyakorlással a szokásunkká válik és oda sem kell figyelnünk rá.

Egy próbát mindenképp megér, hiszen minél több helyzetben áll ki saját érdekei mellett, figyelembe véve a másik igényeit és tiszteletben tartva azokat, annál közelebb kerül Önmagához.

Vagyis annál inkább fel tudja vállalni, mi az amire valóban szívesen igent mondana és mi az amire semmiképp sem. Ez pedig egy nagyobb harmóniát és egyensúlyt eredményezhet a magánéletben és a munkahelyen egyaránt.

Viszont most ne mondj nemet, hanem igent. Próbáld ki és könyvelj el sikereket!

Ha tetszett a cikk, lájkold és oszd meg másokkal. Ha pedig érdekelnek hasonló témák és cikkek, lájkold az 5percAdó Facebook oldalát.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!