A legszebb tavaszi nevek

Különleges, szórványos

tavaszi nevek

Manapság divatos különleges, szórványos neveket adni a gyermekeknek. Lássuk, milyen szép, tavaszi nevek léteznek.

A Tavasz magyar eredetű, anyakönyvezhető női név, és nem véletlenül esik a névnapja március 21-ére. Ha különleges, tavaszi női névre vágyunk, elnevezhetjük gyermekünket Napocskának vagy Napsugárnak is, mindkettő külön anyakönyvezhető név. A Napocskák május 20-án vagy november 6-án ünnepelhetik névnapjukat, míg a Napsugarak március 21-én vagy július 3-án. Török eredetű női név a Bahar, aminek szintén tavasz a jelentése.

Kimondottan tavaszinak számítanak a virágnevek is. A Jázmin például a Jasminum növénynemzetség nevéből származik, aminek az alapszava perzsa eredetű. A Boglárka név is ma már a virágra utal, de a boglár szó elavult jelentése eredetileg dísz volt. A Boglárka nevet augusztus 1-jén ünnepeljük. A Kamilla a Kamill férfinév párja, és egyben a kamilla virágra is utal. Rengeteg névnap lehetőség közül választhatnak a Kamillák, március 3-án, 10-én, május 18-án, június 18-án, július 27-én, augusztus 29-én, de akár december 28-án is ünnepelhetnek.

Az Ibolya a kora tavaszi virágról kapta a nevét, mégis késő nyáron, augusztus 7-én névnapozhatnak. Az Írisz névnek csak újkori jelentése a virág, a görög származású szó eredeti jelentése szivárvány. Március 25-én és szeptember 22-én van az Íriszek névnapja.

A Bíborka szintén tavaszi név, a virág ugyanis kora tavasszal virágzik, elsősorban a keleti Kárpátokban. Bíborka névnapja április 6-án van. Jó választás a Nárcisz is, ez a név a ma már kihalt Nárcisszusz férfinév női párja. Tudtad, hogy a nárcisz virág neve is a Nárcisszusz férfinévből származik? Szintén tavaszi virág még a Nefelejcs, névnapja április 14-én és 27-én van.

A férfinevek között is találunk tavaszi neveket, igaz, sokkal kevesebbet, mint ahány tavaszi női név van. Ilyen például a Paszkál, ami héber eredetű szó, jelentése: húsvéti. Régen a húsvétkor született gyermekeket nevezték előszeretettel Paszkálnak. Február 14-én, vagy május 14, 17 és 27-én névnapozhatnak. Ha húsvétra utaló női nevet keresünk gyermekünknek, hívhatjuk Barkának, a barka ugyanis húsvét környékén virágzik.

Neked melyik a kedvenc tavaszi neved? Elneveznéd tavasszal született gyermeked valamelyikre? Írd meg nekünk! ?

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM