Egy-egy pörgős napon akár annyira felhalmozódhat a munka, hogy ebédelni sincs időd rendesen. Ilyenkor jó, ha van nálad pár olyan…
A legjobb fánkreceptek
Kápráztasd el a kollegákat és a családot!
Itt a farsang időszaka, és ha bulit nem is csapunk, fánkot szinte kötelező enni ebben az időszakban. Ha te is szereted ezt a laktató édességet, mutatunk pár jó receptet, hogy otthon is elkészíthesd.
Hagyományos fánk
Az alaprecept hozzávalói: 50 dkg finomliszt, 7 dkg margarin, 3 dl tej, 4 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 tojássárga, 1 kávéskanál só, 5 dl étolaj (a sütéshez).
Így készítsd el: Langyosítsd fel a tejet, tegyél hozzá egy evőkanál cukrot és futtasd fel benne az élesztőt. A liszthez keverd hozzá a maradék cukrot, a sót, a margarint, a tojássárgát és a felfuttatott élesztőt. Alaposan keverd össze, majd hagy egy órát állni, míg duplájára nem dagad a tészta. Ezt követően lisztezd be a nyújtódeszkát és nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 centi vastagra. Egy közepes mérető pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggasd ki. A korongok közepébe mélyedést nyomunk, de ne lyukadjon át a tészta. Egy magasabb falú serpenyőben felhevítjük az olajat, és közepes lángon mindkét oldalán aranybarnára sütjük a fánkokat. Vigyázzunk, mert hamar sül, viszont, ha gyorsan megég a széle, akkor a közepe nyers marad. Baracklekvárral, porcukorral meghintve tálaljuk.
Variációk
A fánkot kicsit fel is turbózhatjuk. Például van, aki vaníliás cukrot tesz bele sima cukor helyett, van, aki egy kis rummal vagy rumaromával teszi különlegessé az édességet.
Aki esetleg azért nem szeretné a fánkot, mert emlékei szerint az olajban tocsog (bár egy papírtörlőre téve le lehet itatni az olajat róla), az nyugodtan süsse ki a sütőben. Így ugyan egy kicsit lassabban készül el, 160 fokon, légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt sülnek ki a fánkok.
Joghurtos fánk
Aki valami egészen különleges édességre vágyik, az próbálja ki az alábbi receptet. A hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 2 darab tojás, 250 g natúr joghurt, 1 csomag sütőpor és 2 csomag vaníliás cukor.
A lisztbe keverjük bele a tojásokat, a joghurtot, a vaníliás cukrot és végül a sütőport. Dolgozzuk homogén masszává. Akár hagyományos fánk formákat is készíthetünk a fent leírt módon a tésztából (kinyújtjuk és kiszaggatjuk) vagy készíthetünk belőle úgynevezett egérkéket, vagyis kanállal forró olajba szaggatjuk a tésztát. Közepes lángon süssük aranybarnára, lekvárral és porcukorral tálaljuk, de fahéjas cukorral is nagyon finom.
Manapság egyre több ember érzékeny valamilyen összetevőre. Nekik sem kell azonban mellőzni a fánkot, mert a finomság készülhet tej vagy tojás nélkül is.
Tojás nélküli fánk
Az elkészítés módja itt ugyanaz, mint a hagyományos fánknál, csupán az összetevőkben van különbség. Ebben az esetben 40 dkg réteslisztet, 2 dkg cukrot, 2 dkg vajat, 240 ml tejet, 3 dkg élesztőt keverünk össze, aki szeretné, egy kevés rumot is tehet bele.
Aki a tejet mellőzné, az pótolhatja például szójatejjel, rizstejjel vagy zabtejjel is a tehéntejet.
Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!
Értékelés, hozzászólás