A gépjárművek adózási kérdései – 3. rész

A gépjárműadó és a cégautóadó - hogyan kerüljük el a “kettős adóztatást”

gépjárművek

Ritkán foglalkozunk a gépjárművek két központi adójával, ez pedig a gépjárműadó és a cégautóadó. A két adónem összefügg és mégis más. 

A gépjárműadót a mai napig sokan hiszik helyi adónak, pedig soha nem volt az. A gépjárműadó olyan központi adó, amelyet sokáig az illetékes önkormányzat vetett ki határozattal. 2022-ben ez már nem így van (sőt 2021. évben sem volt már így). Jelenleg a gépjárműadó fölött a Nemzeti Adó és Vámhivatal diszponál. A határozatot a NAV küldi, a gépjárműadó összegét már más számlára kell befizetni, illetve a kedvezményeket, a változásokat is közvetlenül a NAV részére kell bejelenteni. A gépjárműadót két részletben lehet megfizetni. A fizetési határidő március 15. és szeptember 15. A határidők betartása igencsak fontos, egyébként nem lehet elkerülni az esetleg felmerülő kettős adózást (ld.  cégautóadó szabályrendszere). A gépjárműadót meg kell fizetni, de nem kell bevallani. A gépjárműadóval kapcsolatban is rendszeresen felmerülnek kérdések. Szinte ugyanazok:

 • Kinek kell gépjárműadót fizetni? Kötelezően megjelenő adó?
 • Honnan lehet értesülni az adó összegéről?
 • Milyen számlára kell ezt átutalni?
 • Ki az adó alanya? A tulajdonos? Az üzembentartó? A munkáltató?
 • Új autót vásároltam, mikor kell a gépjárműadót megfizetni?
 • Használt gépjárművet vásároltam, mikor kell a gépjárműadót megfizetni?
 • Eladtam az autómat, mikortól nem kell a gépjárműadót fizetni?
 • Összetört – gazdasági/műszaki totálkáros lett az autó mikortól nem kell a gépjárműadót fizetni?
 • Kivonták a forgalomból a gépjárművet. Kell adót fizetni? Meddig kell adót fizetni?
 • Ellopták a gépjárművemet. Kell gépjárműadót fizetni?
 • Hány forint a gépjárműadó? Jó a határozat?

A gépjárműadó törvény külön rendelkezik a Személyszállító gépjárművek adójáról, az egyéb jármű gépjárműadójáról (autóbusz, lakókocsi, tehergépjármű, nyergesvontató). A törvény különféle mentességeket is ad. Kinek jár ez? Milyen feltételek mellett? Hogyan szerez róla tudomást a NAV? Milyen jogszabály alapján minősül egy gépjármű környezetkímélőnek? Kell-e gépjárműadót fizetni a hibrid gépjármű után? Számtalan kérdéssel találkozunk nap mint nap.

A cégautóadó a gépjárművek közül a személygépjárműveket terheli. Cikkünk I. részében már foglalkoztunk azzal, hogy a személygépjármű fogalma, meghatározása nem is olyan egyértelmű. Máris felmerül a kérdés, hogy melyik jármű minősül személygépjárműnek a cégautóadó szempontjából. Egy biztos. Nem az Áfa törvény meghatározása a mérvadó. Jó lesz tehát figyelni. A cégautóadó másik kérdésköre, hogy csak fizetni kell vagy bevallani is. Mikor kell fizetni? Mennyit kell fizetni? A cégautóadó negyedéves bevallású adó. A fizetési kötelezettség is a bevallási határidő napján telik le. Mikor is van ez? Az adótételeket két tényező befolyásolja:

 • a gépjármű teljesítménye és
 • a gépjármű környezetvédelmi osztályba sorolása.

Na kérem a probléma máris adott. Mennyit kell fizetni, ha a negyedév első napján még nincs a tulajdonunkban személyautó, de a negyedév végére már igen. Havi figyelés vagy negyedéves figyelés? A másik problémát a rendszám adja. Belföldi rendszám? Kié a személygépjármű? Magánszemély érintett lehet-e az adófizetésben? Hát igen. Az lehet (pl. költségtérítés, kiküldetés stb.). Munkába járás esetén lesz-e cégautóadó? Jó kérdés.

Ugyancsak a belföldi rendszámmal rendelkezők esetében felmerül a kérdés, hogy fizet-e cégautóadót az mezőgazdasági őstermelő, az átalányadózó egyéni vállalkozó, a kata alatti egyéni vállalkozó. Sokan hiszik, és rögtön mondanák, hogy nem. Biztos ez? Szerintem nem lehet ezt ilyen nyíltan kijelenteni.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy amennyiben a munkáltató, kifizető a saját személyautóját ingyenesen rendelkezésre bocsátja magáncélú használatra, akkor meg kell-e növelni a társasági adó alapját vagy a kisvállalati adó alapját? Nagyon sokan el nem ismert költségként kezelik az ingyenes magáncélú használatot. Biztos, hogy jó ez? Hát nem ezért fizetünk cégautóadót?

Ugyancsak elgondolkodtatóak a külföldön forgalomba helyezett, külföldi rendszámú gépjárművek, amennyiben azokat Magyarországon használják. Vajon fontos, hogy kinek a nevére szólnak a szervízköltségek, az üzemanyagszámlák? Szerintem igen? Akkor most kell vagy nem kell cégautóadót fizetni Magyarországon?

Még érdekesebbek a külföldi kiküldetések, üzleti utak során más országban (pl. USA, Tajvan, Ausztrália, Brazília stb.) bérelt személyautók. Kell vagy nem kell cégautóadót fizetni Magyarországon. Hát jó ez is nagyon-nagyon jó kérdés. Tudjuk a választ?

Foglalkozzunk picit a kettős adóztatás kérdésével is. A személygépjárműveket gépjárműadó és cégautóadó is terheli. A kettős adóztatás elkerülhető. Ennek két feltétele említendő:

 • a gépjárműadó időben meg legyen fizetve, továbbá
 • ugyanaz legyen az adó alanya.

Biztos, hogy mindig időben megfizetésre kerül az adó? Mi történik, ha március 15-én tartottuk a határidőt, de szeptember 15-én már kicsit megcsúsztunk ezzel? Hogy alakul ebben az esetben a harmadik negyedévi cégautóadó fizetés? gondoltak már erre?

További kérdésként merül fel, hogy melyik adó csökkenthető melyikkel. A szabályozásból a válasz kitalálható. A cégautóadó összege csökkenthető a gépjárműadóval. Ez elég egyértelmű, de hogyan kell számolni? 

Tételezzük fel, hogy egy gazdasági társaság 2022. április 14-én pénzügyi lízing keretében lízingel egy személygépjárművet. A következő kérdések merülnek fel?

 • ki és mikor fizeti meg a gépjárműadót,
 • kit terhel a cégautóadó fizetésének kötelezettsége,
 • adózási szempontból lényeges-e, hogy nyílt vagy zárt végű pénzügyi lízingről van szó?
 • milyen matematikával vezethető össze a két adónem? 
 • egyáltalán összevezethető a két adónem?

* * *

A kérdések sora még nem ért véget. Jóval többel találkozunk a gyakorlatban. A gépjárművek adóztatásával kapcsolatos kérdések megválaszolását konferenciánk keretében kívánjuk megejteni. Több kérdésre válaszolunk majd, mint az a három cikk keretében felvázoltuk. >>  Jelentkezz most még kedvezményes áron >>A gépjárművekkel kapcsolatos adó elszámolások – ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM