Hétindító – 15. hét

Fókuszban a holnap esedékes 08-as és 58-as bevallások a negyedéves zárlati teendők mellett

hétindító

Üdvözletem minden kollégának! A habos kávé vagy tea fogyasztását mindenkinek javaslom!

A holnapi napra, április 12-re határidősek az alábbi bevallások: 

  • XX58-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • XX08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

A béreken túl a hét a negyedéves zárás jegyében telik, esedékessé válnak 2022. első negyedévének bevallásai is, jelesül 20-ára határidős:

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat  (figyelve az esetlegesen értékhatárt átlépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor)
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőleg megfizetéséről sem

Bár erről már a múlt héten is szólt a fáma, muszáj még egyszer felhívni a figyelmet a cégautóadóval kapcsolatban az alábbiakra:  cégautóadóból levonható a határidőben megfizetett teljesítmény adó összege, ez viszont ebben a negyedévben egy plusz ellenőrzési feladatot ró ránk, jelesül azt, hogy márciusban határidőben megfizetésre kerültek-az esedékes teljesítményadó-tételek.  Amennyiben nem, meglátásom szerint annak mértékével nem lehet csökkenteni a cégautó adó mértékét!

Teendőink halmazának közepette nem felejtkezhetünk el – és folyamatosan evidenciában kell tartanunk – a zárlattal kapcsolatos kérdéseket. Azokban az esetekben, ahol még mindig vannak nyitott kérdések, egyeztetnünk kell mielőbb, különben veszélybe kerül a zárlat idejében történő elvégzése. Éppen ezért én az ilyen problémákkal rendelkező ügyfeleknek most ismételten felhívom a figyelmét az esetleges hiányosságokra.

És – ha már beszámoló készítés – nem fektetünk kellő hangsúlyt a mérlegkészítés időpontjára, melyet mindenkinek a számviteli politikájában kell meghatároznia, és jelentősen befolyásolhatja a beszámolóban kimutatott adatokat. Akinél bármiért korábban van, volt zárás a szokásosnál, az figyeljen ezen időpont számviteli politikán történt átvezetésére is.  Legyünk erre figyelemmel akkor is, ha esetleg módosul a letétbe helyezési határidő!

Az ügyfélkapu szellemének áldását kérve, mindenkinek eredményes negyedévet kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM