Hétindító – 15. hét

Fókuszban a holnap esedékes 08-as és 58-as bevallások a negyedéves zárlati teendők mellett

hétindító

Üdvözletem minden kollégának! A habos kávé vagy tea fogyasztását mindenkinek javaslom!

A holnapi napra, április 12-re határidősek az alábbi bevallások: 

  • XX58-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • XX08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

A béreken túl a hét a negyedéves zárás jegyében telik, esedékessé válnak 2022. első negyedévének bevallásai is, jelesül 20-ára határidős:

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat  (figyelve az esetlegesen értékhatárt átlépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor)
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőleg megfizetéséről sem

Bár erről már a múlt héten is szólt a fáma, muszáj még egyszer felhívni a figyelmet a cégautóadóval kapcsolatban az alábbiakra:  cégautóadóból levonható a határidőben megfizetett teljesítmény adó összege, ez viszont ebben a negyedévben egy plusz ellenőrzési feladatot ró ránk, jelesül azt, hogy márciusban határidőben megfizetésre kerültek-az esedékes teljesítményadó-tételek.  Amennyiben nem, meglátásom szerint annak mértékével nem lehet csökkenteni a cégautó adó mértékét!

Teendőink halmazának közepette nem felejtkezhetünk el – és folyamatosan evidenciában kell tartanunk – a zárlattal kapcsolatos kérdéseket. Azokban az esetekben, ahol még mindig vannak nyitott kérdések, egyeztetnünk kell mielőbb, különben veszélybe kerül a zárlat idejében történő elvégzése. Éppen ezért én az ilyen problémákkal rendelkező ügyfeleknek most ismételten felhívom a figyelmét az esetleges hiányosságokra.

És – ha már beszámoló készítés – nem fektetünk kellő hangsúlyt a mérlegkészítés időpontjára, melyet mindenkinek a számviteli politikájában kell meghatároznia, és jelentősen befolyásolhatja a beszámolóban kimutatott adatokat. Akinél bármiért korábban van, volt zárás a szokásosnál, az figyeljen ezen időpont számviteli politikán történt átvezetésére is.  Legyünk erre figyelemmel akkor is, ha esetleg módosul a letétbe helyezési határidő!

Az ügyfélkapu szellemének áldását kérve, mindenkinek eredményes negyedévet kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!