A BIREG rendszer

Egy úh kötelezettség, mely sokakat érint

bireg rendszer

2021. január 1-jével életbe lépett egy vadonatúj szabályozás és megszületett az ún. BIREG rendszer. Az új kötelezettség a nemzetközi közúti fuvarozásban érintett szállítmányozókat, feladókat és címzetteket érinti, és – természetesen – nem azonos a már ismert EKAER rendszerrel.

A BIREG rendszer egy minden fuvareseményre kiterjedő ellenőrzést tesz lehetővé a bilaterális és CEMT engedéllyel végzett szállításoknál. A rendszer célja, hogy kiszűrje azokat a fuvarozókat, akik engedély nélkül végeznek fuvarozói tevékenységet.

Milyen kötelezettségek terhelik a fuvarozókat?

A 2021.01.27-én kihirdetett módosítások szerint a regisztrációs kötelezettség kizárólag azokra a fuvarozókra vonatkozik, akik CEMT vagy bilaterális engedély alapján végeznek fuvarozási tevékenységet Magyarország területét érintve. Ezen belül is a

  • 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel nemzetközi teherszállítás,
  • 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel saját számlás nemzetközi közúti áruszállítás vagy
  • Magyarország területén végzett kabotázs és üres fuvarok

tartoznak a bejelentési kötelezettség hatálya alá.

A BIREG rendszer használata során elsőként a fuvarozónak szükséges regisztrálni a felületen, majd ezt követően adatot kell szolgáltatnia az általa végzett szállításokról. A regisztrációs kötelezettség határideje a belföldre irányuló fuvarfeladataik elindítása (de legkésőbb a magyar határátlépés), kivitel esetén pedig a felrakodási idő.

Milyen kötelezettségek terhelik a hazai feladót és címzettet?

A kötelezettségük két lépésben kerül bevezetésre:

 1.) lépés, ami 2021. június 30-ig érvényes: A BIREG regisztráció kapcsán a feladónak (Magyarországi felrakodás helyén) és a címzettnek (magyarországi lerakodás helyén) meg kell vizsgálnia:

  • A fuvarozó engedélyét, a BIREG regisztráció meglétét, emellett az engedélyre rá kell vezetnie a felrakodás / lerakodás helyét, idejét, ellátnia a fel- és lerakodóhely bélyegzőjével, valamint feljegyeznie a tehergépjármű kilométeróra állását.
  • A fuvarnaplóról vagy az engedélyről fénymásolatot kell készítenie, amelyet legalább egy évig meg kell őrizni.

2.) lépés, ami 2021. július 1-jétől hatályos: A feladó és a címzett feladatai változni fognak, mivel ezt követően kötelezve lesznek a közlekedési hatóság által üzemeltetett BIREG rendszer aktív alkalmazására. Ezek közé tartozik a BIREG rendszerben:

  • a szállító által előzetesen feltöltött CEMT vagy Bilaterális engedély meglétének és feltöltésének vizsgálata,
  • a felrakodás és a lerakodás helyének, idejének, az árutovábbítási feladatot végző tehergépjármű kilométeróra állásának rögzítése,
  • továbbá a regisztrált fuvarfeladathoz tartozó fuvarlevél feltöltése.

A hatályos jogszabályokban további pontosítások várhatóak, azonban a rendszerrel kapcsolatos szankciómentes időszak csupán 2021.02.01-ig tartott. Ezt követően azon fuvarozók, akik elmulasztották a BIREG regisztrációt, annak használatát, vagy engedély nélkül végeznek fuvarozási tevékenységet, 800 000 forintig terjedő bírsággal sújthatóak.

Emellett a feladó/címzett is 300 000 forint bírsággal szankcionálható abban az esetben, ha elmulasztja a BIREG rendszerben generált visszaigazolás ellenőrzését és 2021. júliustól az elektronikus rendszer aktív alkalmazását.

* * *

Folyamatosan bővül a PENTA konferencinaptára: Konferencianaptár 2021 tavasz

 

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!