Hétindító – 7. hét

Készüljünk elő az év első áfájára

hérindító

Jó reggelt kívánok mindenkinek ebben a csikorgó hidegben! Jelzem a héten a kávéra minden mennyiségben szükségünk lesz!

A jövő hét elejére lesz határidős az idei év első áfa bevallási turnusa, lássuk hát milyen szabályok szerint:

  • 2165-ös áfa bevallások,
  • 21A60 -as összesítő nyilatkozatok,
  • és a2101-es (az arra kötelezetteknek) bevallások benyújtásának határideje is.

Február 25-re lesz határidős, ami sajnos vészesen közelít:

  • KATA bevallások benyújtása (20KATA),
  • 2001-es éves bevallások benyújtása (fő szabály szerint akkor kell csak, ha a rajta szereplő bármilyen adónemben kötelezettek lennénk),
  • Éves áfa bevallások (2065).

Bár az iparűzési adó bevallások elkészítése fenti bevallói körnek is – amennyiben bevallási kötelezettség terheli – jellemzően május 31-ére határidős, én ezen bevallásaikat már a most határidős bevallásokkal együtt elkészítem, és be is nyújtom, így nem kell kétszer ugyanahhoz a vállalkozóhoz nyúlni, és májusban egy feladattal kevesebb, amire figyelni kell!

KATA alanyoknál, akik tételes iparűzési adó fizetése alá akarnak átjelentkezni, vagy épp onnan kijelentkezni, a határidő 2021. február 15-e, azaz a mai nap. Azoknál a tételes ipát fizető KATA alanyoknál, akik az idén már év elejétől szünetelnek, jó opció lehet az általános szabályok szerinti iparűzési adó hatálya alá átjelentkezni, hiszen ellenkező esetben részükre -az idén kedvezményesen ugyan – de előírják a tételes iparűzési adót, melyet majd csak adóévet követően januárban lehet a bevallással helyretenni! Fontos, hogy a döntést mindig ügyfelünkkel megbeszélve és dokumentálva hozzuk meg!

Február 25-ére határidősek a 21NYHIPA nyilatkozat benyújtások, azokban az esetekben, ahol ügyfelünk kéri az iparűzési adó 1%-ra mérséklését! Fontos felhívnunk a figyelmet arra is, hogy ha az előleg mérséklési kérelem bármely okból elmarad is, az adókedvezmény maga nem vész el, az a bevallásban utólag majd érvényesíthető lesz! Fontos továbbá, hogy minden olyan telephelyet, melyet Htv. telephelyként az adóhatósághoz korábban nem jelentettünk be, még a nyilatkozat benyújtása előtt be kell jelenteni, ellenkező esetben az adott telephelyek önkormányzatai nem fogják a mérséklési kérelemről az adóhatóság tájékoztatását megkapni!

Felhívom a figyelmet, hogy a normál adózás alá tartozó egyéni vállalkozók SZJA bevallásának benyújtási határideje az idén is május 20-ra datálódik, és részükre is készül bevallás tervezet, melyet ennek ellenére részben nekünk kell majd adattal feltölteni, véleményem szerint egy aktív egyéni vállalkozó bevallási tervezetét kiegészítés nélkül jóváhagyni nem lehet.

Lassan – mivel a befizetés határideje március 31 lesz – már előkészíthetjük az ügyfelek részére az idei évi kamarai regisztrációs díjakról szóló értesítő levelünket, nehogy elmaradjon, illetve legyen idejük befizetni ezeket a tételeket!

Mindenkinek haladós bevallás benyújtást, működő ügyfélkaput és kitartást kívánok ezen a szép hétfői napon, és a hét hátralévő részében is!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!