A nyári adócsomag – 3. rész

A 2021. június 1-jétől és a 2022. január 1-jétől hatályba lépő adóváltozások

art.

Az előző cikkeinkben leírt évközi változásokon túl módosult az Art. szabályrendszere is. Az Art. pontosítása lényeges információ számunkra (pl. fizetési könnyítések új szabályai). Mindemellett az MNB Monetáris Tanácsának jegybanki alapkamattal kapcsolatos döntési is hatást gyakorolnak adóztatási kérdésekre.

Kérdésként merül fel, hogy a természetes személyek, az egyéni és társas vállalkozók, valamint egyéb gazdálkodók milyen esetben fordulhatnak kérelemmel az adóhatósághoz fizetési halasztással, részletfizetéssel, adóelengedéssel kapcsolatos kívánságukkal. E tekintetben a nyári változások igen kedvezőek. Ami nem kedvező az a jegybanki alapkamat emelése, amely kihatással bír az adójogi szankciókra (pl. késedelmi kamat, önellenőrzési pótlék, késedelmi pótlék, kamatkedvezmény stb.).

A társasági adóztatás kapcsán fontos információ, hogy módosításra került az adóalanyok köre, amely leginkább a hibrid gazdálkodó szervezeteket és a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat érinti.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok megjelenése kapcsán módosításra került a társasági adótörvény adózás előtti eredményt csökkentő tételeinek szabályozása. Kissé másképpen kell gondolkodni a támogatások elszámolása kapcsán. A Tao. törvény 7. § (1) bekezdésének z) pontja alapján a megfelelő igazolással rendelkező támogatók a különféle pénzbeli és természetbeni támogatásaik következtében a támogatás értékének bizonyos százalékát adózás előtti eredményt csökkentő tételként elszámolhatták. Ez a jövőben is így lesz, azonban a háttérszabályok módosítása következtében pontosításra került a támogatások kedvezményrendszere.

Változott a látvány-csapatsport támogatásának igazolását biztosító támogatási igazolás kiállításának, felhasználásának, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabálya is. Természetesen a Tao. tv. több ponton is módosításra került.

Az általános forgalmi adó változások közül az egyik legdominánsabb módosítás a bevallási tervezettel kapcsolatos szabálymódosítások, továbbá a tervezet elkészítésének időbeli eltolódása.

A másik nagyon fontos változás a behajthatatlan követeléseket érintette. Az áfa elszámolással kapcsolatos követelmények, előírások enyhítésre kerültek, amely igencsak megkönnyíti a behajthatatlan követelések áfájának „visszakérését”. Érdemes megismerni ezeket a változásokat.

Az Áfa törvény módosítása kapcsán visszaáll a régi rendszer az elvitelre kért ételek forgalmi adóztatásával kapcsolatban. A témához kapcsolódó turizmusfejlesztési hozzáárulás alóli mentesség viszont meghosszabbításra került.

Végül, de nem utolsó sorban felhívnám a figyelmet az idegenforgalmi adófizetési kötelezettség újbóli megnyíltára. Ami azt jelenti, hogy 2021. július 1-jétől az idegenforgalmi adót nem csupán bevallani kell, hanem az meg is kell fizetni.

* * *

Számtalan – a munkánkat érintő – kisebb, nagyobb változás lépett és lép még hatályba, amelyek ismeretében és helyes használatában a 2021. szeptember 17-én megrendezésre kerülő konferenciámon fogok segítséget nyújtani. Jelentkezz még a rendezvényre még ma >> A 2021. június 1-jétől és a 2022. január 1-jétől hatályba lépő adóváltozások – TANTERMI és ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!