A zöld iroda titka

Nálatok milyen növények vannak?

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön, elengedhetetlen, hogy pár zöld növény is körbevegyen minket. Azonban nem mindegy, milyen fajtát választunk, hiszen egy irodában általában sokkal kevesebb idő jut kertészkedésre, mint otthon. Segítünk a választásban!

Természetesen a választást nagyban meghatározza az iroda fekvése, mennyire világos, mikor süt be a nap. Az azonban jellemző a munkahelyeken, hogy nincs idő sokat pepecselni a virágokkal, átültetni, tápoldatozni, ha kártevő támadja meg, kikezelni, metszeni. Ezért olyan növényeket érdemes választani, amik szépek, de mégis igénytelenek, kevés törődés kell nekik. Locsolni természetesen mindegyiket kell, ezt jó, ha valamelyik kolléga eleve magára vállalja.

Orchidea

Ha szeretnénk a különleges virágokban gyönyörködni anélkül, hogy sokat kellene foglalkozni a növénnyel, bátran szerezzünk be egy mutatós lepkeorchideát. Télen elég hetente egyszer locsolni, nyáron kétszer, alulról. Mivel a párás közeget szereti, a legjobb, ha egy tálkába öntünk vizet, és abba állítjuk a cserepet, így a tőzeg mindig nedves tud maradt. Szinte egész évben virágzik, és évekig elvan átültetés, tápozás nélkül. Természetesen az extra törődést plusz virágokkal honorálja. Állítsuk világos, napos helyre. Az egyetlen fontos dolog, amit az orchideával kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy sose vágjuk le a száraznak tűnő ágakat se. Ellenkező esetben többet nem fog virágozni. Az orchideának számos változata kapható, de irodába az egyszerűbb a jobb.

 Anyósnyelv

Lépcsőházakban, orvosi várótermekben, iskolákban gyakran fellelhető, mi sem mutatja jobban igénytelenségét. Ugyanakkor egy mutatós, virágtalan zöld növény. Törpe változata 50-60 centi hosszú leveleket növeszt. Nem szereti a direkt napsütést, de fényre azért szüksége van. Akár az iroda egyik sarkába letéve jól érzi magát. Nem kell túl gyakran öntözni, jól bírja a szárazságot is, így túl fogja élni a hosszú hétvégéket, amikor senki sem megy be a munkahelyére a növényeket gondozni.

Szobafikusz

Inkább akkor válasszuk, ha tágas, esetleg magas belterű, belvárosi irodába keresünk növényt. A szobafikusz ugyanis helyigényes, akár 2-3 méter magasra is megnőhet. Inkább a száraz földet bírja, mint a túl nedveset, nem szabad gyakran locsolni. A világos helyet kedveli, különben hullatni kezdi a leveleit. Kiszűri a levegőben lévő káros anyagokat, ezért is jó irodába.

A növények – bármennyire is igénytelenek -, valamennyi gondoskodást mindenképp igényelnek. Ugyanakkor a kollektívának is jót tesz, ha egyszer-egyszer felállnak, meglocsolják a növényeket, letörlik a levelekről a port. Pár perc pihenőt minden nap érdemes beiktatni, öntözni pedig a kávészünetben is lehet.

Ha zöld növények vesznek körül, az nemcsak a levegőt tisztítja, de javítja is a munkahelyi hangulatot, barátságossá varázsolja az irodát.

Nálatok milyen növények vannak?

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!