Hétindító – 22. hét

Idén is van május 31.

Üdvözletem Kollégák! Idén is elérkezett ez a hét! A beszámolók letétbe helyezése és a hozzá kapcsolódó bevallások határideje a héten lesz esedékes (május 31-ig), de nézzük át, hogy pontosan mire is kell figyelni! A múlt heti hétindítóban alaposan számba vettük a beszámoló készítéssel kapcsolatos kérdéseket, így most inkább az adózástechnikai kérdéseket igyekszem érinteni.

Esedékes bevallások:

  • 1529 bevallás és 1529-A adatszolgáltatás, a társasági adóról, a hitelintézeti járadékról, az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézetek különadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról.
  • 1543 EVA bevallás az egyszerűsített vállalkozói adóról, az egyéni vállalkozó járulékairól, valamint az általános forgalmi adóról, a szakképzési hozzájárulásról, továbbá a társasági adókötelezettségről, adatszolgáltatásról és az osztalék utáni adót kiváltó adóról, innovációs járulék előlegről és járulékról (azzal, hogy a kettős könyvvitelt választó vagy azt kötelezően alkalmazandó EVA alany május 31-ig kötelezett a bevallásra, a bevételi nyilvántartást vezetőknél ez a határidő február 25. volt).
  • 1571 bevallás a tevékenységét 2015. évben megszüntető, átalakulással megszűnő adózók, a kisadózó vállalkozások tételes adóját vagy a kisvállalati adót 2015. évben vagy 2016. évtől választó, valamint az egyszerűsített vállalkozói adót 2016. évtől választó adózók részére (jelen esetben ez a más adónem hatálya alá áttérők esetében releváns).
  • 15KIVA bevallás a kisvállalati adóról.
  • 1649 bevallás az első ízben kötelezetté válók innovációs járulékelőlegéről.
  • 1594 reklámadó bevallás.

Apropó innovációs járulék! Gondot okozhat, ahol a cég “kinövi” a mikro- vagy kisvállalkozás kategóriát, ezért nagyon fontos év végén – a zárási munkálatok végzése során – erre is vetni egy pillantást ott és ahol ez “gyanús” lehet. Irányadó jogszabályunk a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (Kkv. tv.).

Civil szervezeteknél figyelemmel kell lenni arra, hogy társasági adóbevallás helyett lehetőség van TAONY nyilatkozatot tenni (ez a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat) azokban az esetekben, amikor az adott civil szervezet nem végzett vállalkozási tevékenységet! Ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni, hogyha a könyvelő a saját ügyfélkapuján nyújtja be, akkor fontos dokumentálni is azt, ha máshogy nem, akkor a szervezet vezetője által aláírt nyilatkozat formájában. Mindezek ellenére én továbbra is a nullás társasági adóbevallás benyújtását szorgalmazom a későbbi problémák elkerülése végett!

Civil szervezeteknél nem szabad elfeledkezni – természetesen ott és ahol ez releváns – a 08-as járulékbevallás benyújtásáról, ha az a reprezentációs keret túllépése miatt szükséges. Ezek a tételek a májusi 08-as bevallásba kerülve, június 12-ig kell, hogy benyújtásra kerüljenek.

Azon civil szervezetek, amelyek 2014-ben NAV 1%-os támogatásban részesültek, azok a 14KOZ nyomtatványt ne felejtsék el benyújtani! Támogatás hiányában viszont a nyomtatványt benyújtani nem kell! A nyomtatvány maga a támogatás elszámolása, így nagyon fontos részletesen és pontosan kitölteni a tételeket. Nem elhanyagolható, hogy mindezt a könyvelésben és egyéb analitikában – főleg ott, ahol jellemző a tartalékolás vagy egyik évről a másikra áthúzódó finanszírozási időszakról van szó – is le kell követni, nem megfeledkezve az ezen a jogcímen keletkező elhatárolási kötelezettségről!

És, ha mindez nem lenne elegendő, akkor a civileknél biztosan jelentkezik a 1156-os statisztika, de egyre másra érkeznek statisztikai felkérések normál cégek esetében is.

A beszámolókészítés során dokumentáljunk mindent, ami szükséges! Továbbra is javaslom a könyvelői teljességi nyilatkozatot, a „főbb adatok mérlegkészítéskor” elnevezésű nyomtatványt – vagy valami hasonlót -, hogy tudatában legyenek az ügyfelek a saját felelősségükkel is!  Fontos dokumentálni azt is, ha bármely okból a beszámoló nem tud határidőre elkészülni!

Bár – már unásig ismételtem – talán mégsem hiába való:

  • Ahol releváns, javasoljuk a jegyzett tőke emelést eredménytartalékból (hiszen a beszámoló erre hat hónapig alkalmas évközi beszámoló nélkül);
  • végezzünk az egyes adónemek összehasonlításával gazdaságossági számításokat, hogy mely adózási mód mellett mekkora adóterheléssel kell számolni;
  • ne felejtsük el az agrárkamarai bevallást, a NEBIH bevallást, és persze
  • az egyes cégek sajátos bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségeit sem!

Még egy kis kitartás, aztán a habos kávé helyett jöhet a jeges kávé a medence parton, a jól megérdemelt pihenésünk közben. Az ügyfélkapu szelleme legyen velünk!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!