Hétindító – 6. hét

Februárban is rengeteg a teendőnk…

Sajnos vészes sebességgel fogy az időnk a beszámolókig – hiszen már február van – és ebben a hónapban is rengeteg teendőnk van. A mai reggeli KÁVÉ – igen, nagybetűvel – mellett tekintsük át mi is vár ránk a héten.

A jövő hét közepére, 12-re határidős a járulékbevallások előkészítése, az alábbiak szerint:

  • XX58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • XX08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

A fentiek elkészítése közben figyelemmel kell lennünk az év eleji jogszabályváltozásokból, béremelésekből, esetleges átsorolásokból eredő változásokra is! A minimálbér 2020-ra 161 000.- (talán nem árt ha átvesszük) szakképzettséget nem igénylő munkakörben havonta, míg a garantált bérminimum 210 600 Ft havonta, természetesen havibéresek esetén. Aki órabéreseket, teljesítménybéreseket vagy más speciális szakterületen számfejt szintén nézze meg, hogy a minimálbéres előírásoknak megfelelnek-e az adott cég alkalmazottai. A közoktatással érintett magániskolák és óvodák, valamint akár családi napközik esetében a normától eltérő bérezési rendszer működik, így náluk erre is figyelemmel kell lenni.

Időt és gondot kell fordítanunk a befutott nyilatkozatok rögzítésére és ellenőrzésére, a korábbiakban figyelembe vett járulékkedvezmények áttekintésére, módosítására, ha az szükséges. Bár elsősorban nem a mi feladatunk – szerintem munkáltatói kompetencia – az éves szabadságolások meghatározása, a munkaszerződések módosítása ott, ahol ez szükséges. Azokon a helyeken, ahol a szabadságok kiadását nem a törvény adta keretek közt kívánják a felek végrehajtani, erről külön megállapodás kell, hogy szülessék (véleményem szerint évről évre újra).  Ez több területen fontos és indokolt is lehet! Irodánkban bevett gyakorlat, hogy év elején a munkaszerződések módosításához mintát küldünk partnereinknek, rájuk bízva a kitöltés felelősségét.  Minden évben újra egy munkaszerződés és belépéshez szükséges összes iratminta is kiküldésre kerül részükre, segítendő a munkájukat!

E hó 12-ig nem szabad megfeledkeznünk az „NY”-es nyomtatvány benyújtásáról, ahol erre lehetőség van, és élni szeretnénk vele (például civil szervezetek, egyéni vállalkozók a 08-as járulékbevallás tekintetében stb.).

Bokros teendőink közben már készíthetjük a KATA-sok bevallásait is, és az éves áfa bevallások is lassan a körmünkre égnek.

Az adóhatóság már karbantartotta az áfa gyakoriság miatt a törzsadatokat, és megérkeztek az értesítők is, így – aki még nem tette meg – itt az ideje ellenőrizni, és a nyilvántartásainkon átvezetni az idei évi áfa gyakoriságot, valamint egyúttal a gyakoriságot váltó cégeket erről valamilyen – lehetőleg írásos – formában tájékoztatni.

Mindenkinek haladós szép napokat, akadálytalan bérszámfejtést, fennakadás nélküli KAÜ-s  rendszert, és gyorsan megérkező nyugtákat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM