Így leszel profi az állásinterjún!

Kiemelkedhetsz az átlagos jelöltek közül

Akár állásinterjún, akár egy lehetséges előléptetés miatt zajló meghallgatáson vagy, rövid idő alatt kell jó benyomást tenned, és bizonyítani rátermettséged, hozzáértésed. Tippjeink segítségével kiemelkedhetsz az átlagos jelöltek közül.

A legújabb trendek szerint a HR-esek úgynevezett kompetencialapú, viselkedésalapú kérdéseket tesznek fel. Ennek lényege, hogy olyan szituációkban mutasd be magad, amiből kiderül, hogyan oldasz meg egy adott helyzetet. Egy-egy történetből következtetni lehet a jelölt készségeire, hozzáállására, eredményeire, gondolkodásmódjára, személyiségére egyaránt, vagyis rövid idő alatt komplex képet alakíthat ki a HR-es.

Annak érdekében, hogy felkészülhess egy ilyen szituációra, áss mélyen magadba, és keresd meg a legjobb történeteidet, amikkel átfogóan és árnyaltan jellemezheted magad.

Egy viselkedésalapú kérdés lehet például, ha megkérnek, mondd el, mikor fordult elő utoljára, hogy valami miatt nézeteltérés volt közted és egy kollégád között egy adott feladat megoldásának módjáról. Hogyan oldottad meg a helyzetet?

Egy ilyen kérdésre adott válaszodnak három fő pillére legyen. Először vázold az adott szituációt, majd mondd el, mit tettél az adott helyzetben, végül azzal zárd, milyen eredménnyel zárult a helyzet.

Mik a lehetséges jó válaszok? A fenti kérdésre adott válaszodból például a HR-es arra keresi a választ, mennyire jók a kommunikációs képességeid, mennyire tudsz egy adott helyzetre fókuszálni (csapongva mesélsz-e vagy lényegre törően), mennyire vagy konfliktuskerülő (ráhagytad-e a kollégára végül a megoldást, vagy meg tudtad győzni és milyen áron), illetve sok tanulság leszűrhető abból, ha például egy konfliktus során a másik fél elismerte végül, hogy igazad van anélkül, hogy megbántódott volna, alá-fölé rendeltségi viszony alakult volna ki.

Hasonlóképpen előfordulhat, hogy arra kérnek, vázolj egy olyan szituációt, ami számodra kudarccal végződött. Ebből úgy jössz ki jól, ha arra utalsz, hogy bár szeretted volna, ha az általad javasolt módon oldódik meg a helyzet, a másik fél semmilyen kompromisszumot nem mutatott, így elengedted a vitát, mert hosszú távú negatív következménye lehetett volna, ha a kolléga vérig sértődik. Mondd el azt is, mit tanultál az adott helyzetből, és legközelebb hogyan próbálsz majd megoldani egy hasonló helyzetet. Ezzel azt bizonyíthatod, hogy megérted a másik embert, akkor is, ha nem értetek egyet valamiben.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!