Időben lépett a jogalkotó: mégsem kell szakképzési hozzájárulást fizetni a SZÉP-kártya után

Összefoglaljuk a legfontosabb kérdéseket!

cafeteria

Időben lépett a jogalkotó: mégsem kell szakképzési hozzájárulást fizetni a SZÉP-kártya után

Szinte az utolsó pillanatban, január 28-án született meg az a kormányrendelet, amely „kiigazította” a szakképzési hozzájárulás adóalapjának 2021. január 1-jétől érvényes, új szabályait. Ezek alapján ugyanis az új év első napjától szakképzési hozzájárulást kellett volna fizetni a köznyelvben csak természetbeni juttatásokként élő kifizetések, de még a SZÉP-kártya feltöltések után is. Utóbbi azért is tűnt kifejezetten visszásnak, mivel a veszélyhelyzetre tekintettel a SZÉP-kártya után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni egészen 2021. június 30-ig.

  1. Mégsem terheli szakképzési hozzájárulás a SZÉP-kártyát

Az év első hónapjában úgy tűnt, hogy január 1-jétől a SZÉP-kártyát is terheli szakképzési hozzájárulás, mivel az új szabályok alapján annak adóalapja megegyezik a szociális hozzájárulási adó alapjával. Tehát dacára a béren kívüli juttatásokra vonatkozó első féléves szociális hozzájárulási adó mentességnek, a 1,5%-os szakképzési hozzájárulást bizony meg kellett volna fizetni.

Ezt orvosolta a veszélyhelyzet ideje alatt igénybe vehető szakképzésihozzájárulás-fizetési kedvezményről szóló 22/2021. (I. 28.) Kormányrendelet, amely szerint sem a béren kívüli, sem pedig az egyes meghatározott juttatások után nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy a SZÉP-kártya feltöltést – legyen az az előírt értékhatárnak megfelelő összegű, béren kívüli juttatásként adózó, vagy akár azt meghaladóan adott egyes meghatározott juttatás – semmilyen esetben sem terheli szakképzési hozzájárulás.

Fontos, hogy a kedvező szabályokat visszamenőlegesen is, tehát már 2021. január 1-jétől alkalmazni kell. Egyelőre viszont csak a veszélyhelyzet idejére szól az enyhítés, bár jó esély van rá, hogy azt később a jogalkotó átülteti a szakképzési törvénybe is és véglegesen módosítja annak adóalapját.

E pozitív változás fényében nem feltétlenül szükséges megismételni a munkavállalók nyilatkoztatását a cafeteria keretük felhasználásáról még akkor sem, ha azt egyébként bruttó összegben (tehát adókkal növelve) állapították meg. Elegendő lehet a ténylegesen kifizetett nettó juttatást megemelni a kieső 1,5%-os szakképzési hozzájárulással.

  1. További, szakképzési hozzájárulás alól mentes juttatások

Nemcsak a SZÉP-kártya feltöltés után kellett volna szakképzési hozzájárulást fizetni az új év első napjától. E körbe tartozott volna többek között valamennyi ún. egyes meghatározott juttatás, így a reprezentációs kiadás, egyéb rendezvényhez kapcsolódó vendéglátás, a céges telefon magánhasználata, a csekély értékű ajándék, de a kamatkedvezményből származó jövedelem is. Szerencsére a jogalkotói korrekció ezeket is mentesítette a szakképzési hozzájárulás alól. Nem terheli adókötelezettség emellett a tőkejövedelmeket sem.

Kérdéses lehet viszont az összevont adóalap részeként adózó, így különösen az egyéb jövedelemnek minősülő juttatások kezelése. Fontos, hogy amennyiben ezek magyar kifizetőtől származnak, úgy jó eséllyel felmerül a szakképzési hozzájárulás is, mivel egyébként szociális hozzájárulási adó is terheli az ilyen juttatásokat. Érdemes így valamennyi esetet alaposan megvizsgálni!

* * *

Folyamatosan bővül a Penta Élő online konferencianaptára >> Tavaszi konferencianaptár

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!