Egyéni vállalkozások szabályozása, adózása kezdetektől a megszűnésig

Előnyök és hátrányok

egyéni vállalkozás

Mielőtt vállalkozásba kezdünk, érdemes felmérni a különböző gazdálkodási formák előnyeit és hátrányait. A gazdálkodási formák közül az egyéni vállalkozás egy több szempontból is speciális szerepet tölt be.

Tudtad, hogy a KSH adatai alapján a regisztrált gazdasági szervezetek száma 2019-ben 1 945 751 db volt, melyből 531 617 db egyéni vállalkozó és 747 518 db egyéb önálló vállalkozó, adószámos magánszemély volt?

Az egyéni vállalkozás Magyarországon a legnépszerűbb gazdálkodási forma, melyet induló vállalkozónak sok esetben ajánlanak is.

De vajon mik is azok az előnyök, melyek egy egyéni vállalkozás indítása mellett szólnak?

  • júliusában a létrehozásának szabályait tovább egyszerűsítették,
  • indítása díjmentes,
  • kedvező adózási módok választásának lehetősége,
  • tevékenység szüneteltetésének lehetősége,
  • egyszerűbb megszüntetési szabályok.

Nagyon fontos viszont, melyről sokan elfelejtkeznek, hogy az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel.

Ebből eredően mindenkinek, aki egyéni vállalkozást tervez indítani, érdemes, annak megindításával és működtetésével kapcsolatos összes jogszabályi előírásokról tájékozódnia és minden nemű adókötelezettséggel tisztában lenni.

Tudta-e, hogy nem minden tevékenységi kör esetében lehet egyéni vállalkozási formát választani? De akkor ki lehet egyéni vállalkozó? Milyen tevékenységi körök esetében választható?

Tudta-e, hogy mi a különbség az adószámos magánszemély és az egyéni vállalkozók között?

* * *

2021. április 27-én Antalfi Csilla (okleveles adószakértő) és Tóth Rita (okleveles adószakértő)  élő online előadása keretében számos adózási kérdésre és egyéb jogszabályi előírásra választ kaphatsz >> Egyéni vállalkozások szabályozása, adózása kezdetektől a megszűnésig – ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM