Hétindító – 20. hét – Szja bevallási határidő és beszámolókészítési hajrá – Suller Kriszta

A járulékbevallások benyújtása mellett fókuszban a magánszemélyek, egyéni vállalkozók SZJA bevallása.

Hétindító – 20. hét – Szja bevallási határidő és beszámolókészítési hajrá – Suller Kriszta

Dupla kávét mindenkinek tejszínhabbal, mert megérdemeljük! Előttünk áll még a zárások – sajnos, azt kell, hogy mondjam – nagy része, így ezúton is kitartást kívánok! A héten a járulékbevallások benyújtása mellett az áfa és szja bevallási határidő áll a fókuszban, de megérkeztünk már a beszámolókészítés hajrájába is.

Áfa bevallás

A jövő héten – Pünkösd hétfő miatt – keddre határidősek a havi áfa bevallások, az ehhez kapcsolódó adatszolgáltatások:

 • havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó A60-as adatszolgáltatások (nem megfeledkezve a különleges adózói kör esetlegesen benyújtandó bevallásairól),
 • 01-es bevallások (azoknál ahol ez esedékes).

Szja bevallási határidő

Szintén jövő héten keddre határidős az szja bevallások benyújtása. Azon magánszemélyek esetében – ide nem értve az egyéni vállalkozókat – akik nem tesznek semmit, a tervezet egyszerűen bevallássá válik, innentől kezdve már csak önellenőrzéssel helyesbíthető!

Az egyéni vállalkozók esetében is május 20-a (az ünnep miatt ténylegesen május 21-e) az szja bevallások benyújtási határideje, ám jó tudni, hogy esetükben a bevallástervezet nem válik automatikusan bevallássá, azokat ki kell egészíteni, vagy a hagyományos, 2353-as bevallást elkészíteni és beküldeni az adóhatósághoz!

Beszámolókészítési hajrá

Beszámolási határidő: 2024. 05. 31.

Normál cégek:

 • letétbe helyezés kötelezően elektronikus OBR rendszeren keresztül,
 • közhasznú jogállással rendelkező nonprofit gazdasági társaság esetében közhasznúsági mellékletet is kell készíteni és letétbe helyezni (A közhasznú jogállással nem rendelkezőnél ilyen kötelezettség nincs!),
 • TAO vagy KIVA bevallás,
 • NEBIH Élelmiszerlánc Felügyeleti díj bevallása,
 • iparűzési adóbevallás,
 • előfordulhatnak egyes statisztikák.

Civil szervezetek:

 • beszámoló letétbe helyezése (lehet számviteli törvény szerinti éves beszámoló, kormányrendelet szerinti egyszerűsített beszámoló és egyszerűsített éves beszámoló),
 • a letétbe helyezés fő szabály szerint lehet papír alapú és lehet elektronikus (kötelezően elektronikus egyes szervezeti formáknál és közhasznú státusz fennállása esetén),
 • közhasznúsági melléklet ,
 • kiegészítő melléklet (normál, számviteli törvény szerinti kiegészítő melléklet, melynek részévé vált a civil törvény szerinti kiegészítő melléklet is, az ún. „támogatások bemutatása”),
 • tao bevallás (vagy helyette TAONY nyilatkozat),
 • iparűzési adóbevallás ahol ez szükséges,
 • 22KOZ.

Civil szervezetek beszámolási típushibái

Sajnos a civil szervezetek beszámolói és működése kapcsán még mindig nagyon sok a gond. Nagyon fontos – és az idei beszámoló nyomtatvány sem ellenőrzi –, hogy a mérleg két oldala megegyezik! A mérleg adózott eredmény sora megegyezik az eredménykimutatás adózott eredmény összegével! Fontos, hogy ezeknél a sémanyomtatványoknál erre különösen figyeljünk, hiszen ezt beépített algoritmus nem segíti, sőt, a rosszul közzétett, hibás beszámolókat tartalmilag nem ellenőrzik! A későbbiekben ez sok gondot okozhat!

Civil szervezetek figyelmét fel kívánom hívni arra, hogy az iparűzési adónak is alanyai a civil szervezetek, amely önkormányzat engedi, ott tehető bevallást helyettesítő nyilatkozat, ahol viszont nincs ilyen opció, ott nullás iparűzési bevallás benyújtására van szükség, amennyiben a civil szervezet nem végzett vállalkozási és/vagy ingatlanhasznosítási tevékenységet.

Beszámolás során típushiba, hogy nem figyelünk a részletező adatokra, különös fontossággal bír például a közhasznú tevékenységek bevételei és a közhasznú tevékenységek ráfordításai sor, hiszen ennek üresen hagyása, vagy pontatlan kitöltése hamis közhasznú mutatókat generálhat! De ezen adatoknak jelentős szerepe van a NAV 1%-os forrásból részesülő civil szervezetek életében is, hiszen ilyen forrást csak azon civil szervezetek fogadhatnak, amelyek a közhasznú tevékenységüket folyamatosan folytatják, igaz, a közhasznú jogállás megléte nem követelmény!

Ha a civil szervezetek kapcsán kihívást jelent a jogszabályi környezet és a helyes könyvelői működés feltérképezése, csatlakozz hozzánk, a Civil Szervezeteket Könyvelők Klubjához >>, ahol a mindennapi működéshez, könyveléshez nyújtunk segítséget klubdélutánokon és egy zárt szakmai levelezőlistán.

Azoknak, akiknek még vannak feladataik, kitartást és folyamatosan működő ügyfélkaput, akik pedig már készen vannak, azoknak jó pihenést kívánok!

***

5percAdó ajánló:

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet!

Legyél naprakész a PENTA UNIÓ konferenciáinak segítségével!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM