EKÁER szabályok – 2. rész

Termékek bérbeadáshoz kapcsolódó EKÁER bejelentési kötelezettség és kapcsolódó mulasztási bírság

ekáer szabályok

Ugyan az utóbbi időben jelentősebb jogszabályi változás nem történt az EKÁER szabályozásban, továbbra is tapasztalhatóak félreértések termékek bérbeadása esetén. Mostani cikkünkben a termékek bérbeadására vonatkozó EKÁER kötelezettséggel foglalkozunk.

Tapasztalataink alapján az adózók gyakran megfeledkeznek arról, hogy az EKÁER kötelezettség nem csupán belföld-belföld relációban kapcsolódik a termékek értékesítéshez, de közösségi ügyletek tekintetében is EKÁER köteles mind az egyéb célú behozatal, mind pedig az egyéb célú kivitel. Egyéb célú jogcímhez kapcsolódó példaként leggyakrabban a bérmunka hangzik el, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy eszközök, termékek bérbeadása is egyéb célú beszerzésnek vagy kivitelnek minősül az EKÁER szempontjából.

Hogyan kell tehát eljárni, ha egy eszközt, terméket bérbe veszünk vagy bérbe adunk, és ha az ezzel kapcsolatos szállítás a Közösségből belföldre, vagy belföldről a Közösségbe irányul?

A következő példákban bemutatjuk az alapeseteket. A lenti esetek mindegyike olyan tranzakciókra értendőek, amelyeknél az EKÁER mentességi küszöbök nem alkalmazandóak (azaz felételezzük, hogy a tranzakció értéke és/vagy súlyhatára meghaladja a jogszabály adta mentességi értékhatárokat).

1. Példa: Eszközök, termékek bérbeadása belföld – belföld relációban

Figyelemmel a felvezetésben is leírtakra, belföldi feladási címről belföldi átvételi címre történő fuvarozás tekintetében kizárólag termékértékesítéshez kapcsolódhat bejelentési kötelezettség. Eszközök, termékek bérbeadása esetében belföld-belföld relációban szolgáltatásnyújtás történik (nem termékértékesítés), így a tranzakcióhoz kapcsolódóan bejelentési kötelezettség nem keletkezik.

2. Példa: Eszközök, termékek bérbeadása EU tagállami feladási címről – belföldi átvételi címre, majd az ezt követő visszaszállítás

Amennyiben a bérbeadás tárgyát szolgáló termék az Európai Unió más tagállamában található feladási címről belföldön található átvételi címre történik, a belföldi bérbevevő részére, akkor az EKÁER bejelentési kötelezettség a magyar bérbevevőt fogja terhelni, mint a közösségi egyéb célú behozatal címzettjét (átvevőjét). A bérbe adott termékek visszaszállítása esetében (belföldi feladási cím, Európai Unió más tagállamában található átvételi cím) is a belföldi bérbevevőt fogja terhelni a bejelentési kötelezettség, mint a közösségi egyéb célú kivitel feladóját.

3. Példa: Eszközök, termékek bérbeadása belföldi feladási címről – EU tagállami átvételi címre, majd az ezt követő visszaszállítás

Ez az eset tulajdonképpen a második példa tükörképe. Eszközök, termékek belföldi feladási címről EU tagállami átvételi címre történő bérbeadása esetében az egyéb célú kivitelre tekintettel a feladó, azaz a bérbeadó lesz az EKÁER bejelentésre kötelezett, mint feladó. Visszaszállítás során ugyancsak a bérbeadónak lesz EKÁER kötelezettsége, mint a közösség egyéb célú behozatalának címzettje (átvevője).

Mostani és korábbi – a fuvareszközökkel és szállítóeszközökkel kapcsolatos – cikkeink összegzéseképpen elmondható, hogy közösségi ügyletek során, ha tényleges szállítás, fuvarozás történik, akkor mindenképp indokolt a tranzakciót EKÁER szempontból is átgondolni. A továbbra is rendkívül magas – a szállított áru értékének maximum 40%-ig terjedő – EKÁER-el kapcsolatos mulasztási bírság kockázata különösen indokolttá teszi az ügyletek részletesebb vizsgálatát kifejezetten EKÁER bejelentési kötelezettségek felmérése céljából.

* * *

Konferencianaptár 2018 – Nehogy lemaradj! Írd be soron következő konferenciáink dátumait naptáradba és élj speciális kedvezményeinkkel!

Amennyiben érdeklődsz a számvitelt és az adózást érintő változások iránt, akkor a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében idén is számítunk részvételedre a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésén. A hagyományos kétnapos továbbképzésre itt jelentkezhetsz! >> Jelentkezem

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM