Van élet az EVA után is – KATA és KIVA választás lehetőségei – 3. rész

A választott két adózási mód

Az EVA megszűnését követően a kettős könyvviteli vagy bevételi nyilvántartást vezető betéti társaság, közkereseti társaság és egyéni cég két adózási módközül választhatott.

2020.01.01-től a TAO hatálya alá, vagy a KIVA hatálya alá tartozik.

Mint általában minden kedvezőbb adózási mód választásának, ennek is vannak belépési korlátai. Ezek a korlátoknak nagy valószínűséggel a volt EVA alany megfelel, de azért mindenképpen végig kell vizsgálni a szempontokat.

Nézzük, hogy a KIVA adózásnak milyen előnyei vannak. Ez egy egyszerűsített adónem, amely három – a vállalkozások által fizetendő – adónemet vált ki:

  • szociális hozzájárulási adót (17,5%)
  • a szakképzési hozzájárulást (1,5%)
  • a társasági adót (9%)

Amit nem vált ki ez az adónem, az az általános forgalmi adó és az osztalék után fizetendő személyi jövedelem adó.

A KIVA mértéke 2020. január 1-től 12%, alapja a személyi jellegű kifizetéseknek a tőke és osztalékműveletek egyenlegével, illetve még néhány növelő és csökkentő tétellel korrigált összege.

Fontos! Év közben is választható. Tehát ha 2019. december 31-el a TAO hatálya alá jelentkezett be, de a kalkulációk alapján a KIVA adózás kedvezőbb, akkor év közben is áttérhet erre az adózási módra.

Ki kell emelni, hogy a KIVA alatt is a Szocho. törvény rendelkezéseivel összhangban a kedvezményezett munkavállalók után vannak igénybe vehető adóalap-kedvezmények. Ezen kedvezmények már az előleg bevallásoknál is figyelembe vehetők.

Az iparűzési adófizetés tekintetében is egyértelmű megtakarítás érhető el.

A kisvállalati adó hatálya alá tartozó vállalkozás az adó alapját a kisvállalati adója alapjának 20%-kal növelt összegében is meghatározhatja. Ez nagyon sok vállalkozás esetében hatalmas különbséget jelenthet az általános szabályok szerinti adózáshoz képest.

Fontos megjegyezni, hogy ezt az adózási mód választást nem kell előre bejelenteni az Önkormányzati adóhatósághoz, hanem elég ezt jelezni és választani a beadandó bevallás alkalmával.

* * *

Vegyél részt a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében 2020. április 27-én „Van élet az EVA után is! KATA és KIVA választáslehetőségei” címmel tartandó kreditpontos előadásomon, ahol személyesen válaszolok a felmerülő kérdésekre.

Hozzászólások

1 hozzászólás

    • Horváth Róbert
    • 21:48

    Ha KATA adonemről EVA-ra váltok Mikor lehetséges vissza váltani KATA NEMRE

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM