Hétindító – 31. hét

Bérszámfejtési feladatok, civilek 1%-os jogosultságának felmérése, tanácsadás KATA-s ügyfeleknek

hétindító

Kifejezetten jeges kávés, hűsítő hétfő reggelt kívánok mindannyiatoknak! Lassan véget ér a nyár, tehát irány – aki csak teheti – a medence és tópart! 

Nézzük hát mi is vár ránk ezen a héten!

Augusztus 12 -re, jövő hétre lesznek határidősek az alábbi bevallások (igen, a mienk is, nálam is  az marad le általában :))

  •  xx58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  •  xx08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Mivel tombol a nyár, már idejekorán kell a jelenléti adatokat bekérni, mert tapasztalatom szerint ez ilyentájt még bonyolultabb, mint általában, hiszen mindenki nyaral.  Természetesen nem felejtkezhetünk meg a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem.

A civilekkel kapcsolatosan lassan feltérképezhetőek azon szervezetek, akik a majdani 1% reményében jogosulttá váltak a regisztrációra, őket értesíteni célszerű erről, és megbeszélni velük, hogy szeretnék-e a regisztrációt e tekintetben, vagy amely szervezet szeretné a regisztrációt, az megfelel-e az erre vonatkozó feltételeknek! Tehát könyvelőként szerintem a tájékoztatási felelősségünk itt mindenképpen megvan!  Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy az bár az EGYREG nyomtatványt nem kell minden évben újra és újra benyújtani, amennyiben változás van az adatokban, akkor azt az általános változás bejelentési határidőn belül be kellene jelenteni, tehát a már regisztrált szervezetek adatait is célszerű áttekinteni, különös tekintettel a bankszámlaszámra!  

A KATA mizéria igazából most válik intenzívvé,  figyelnünk kell már mindennap, lesz-e bármilyen változás, kiigazítás, remélhetőleg lassan megjelennek az adóhatóság honlapján az érintett nyomtatványok, a konkrét határidőkkel. Még mindig sok minden bizonytalan, így akit csak lehet, én igyekszem kivárásra, türelemre inteni.  Amennyiben a KATA-s ügyfelünkkel konzultálunk, érdemes feltérképezni és felhívni a figyelmet arra, hogy a számlázás esetében fontos, hogy illeszkedjen a szerződés paramétereihez, így ott és ahol kell, ez is módosítandó, azzal, hogy ez nem könyvelői kompetencia! Különös figyelemmel kell lenni a támogatással érintett ügyfelek esetében, ha megszűnést fontolgat, nehogy a támogatást vissza kelljen fizetni!

Fontos, hogy amennyiben KATA partnerekkel is dolgozol, – esetleg ügyfeled a saját KATA partnerei tekintetében kér tőled tanácsot, –  őket a saját könyvelőikhez irányítsd, szerintem nem célszerű egyéb tanácsadási vonalba belemenni, lévén hogy a részleteket nem ismered. 

Mindenkinek kellemes nyáresti sétákat, hatalmas fagyikat, és töretlen jókedvet kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!