A közösségi összesítő nyilatkozat buktatói az ügyviteli szoftverekben

Az A60-as nyomtatvány kitöltésének hibázási lehetőségei

Egy felhasználóbarát, igényes szoftver a 65-ös ÁFA bevallás kitöltése mellet az A60-as nyilatkozat előállítását is támogatja. Mai írásom lényegében a közösségi és harmadik országbeli ügyletek kezelését, illetve ÁFA-beli megítélését járja körbe, kiemelt figyelemmel az ügyviteli szoftverekre.

Az adóalanyok körében a közösségi és harmadik országbeli ügyletek ÁFA törvény alapján történő beazonosítása nem túl népszerű, kiemelt tekintettel a közösségi szolgáltatásokra, ezért cikkemben leginkább róluk írok.

Szolgáltatások teljesítési helyének meghatározásakor az első, hogy eldöntsük, a főszabály vagy esetleg valamely különös szabály érvényesül-e. Ha ez sikerült, lényegében tudjuk is már a teljesítés helyét.

Bonyolultnak tűnik a szabályozás, pedig nem az. Mit is kell vizsgálnunk? Először is azt, hogy nem adóalany részt vesz-e az ügyletben. Ennek meghatározásához az ÁFA törvény 36. §-a ad útmutatót. Ez ugye egyszerű, tehát máris meg tudjuk állapítani, hogy partnerünk adóalanyként vesz-e részt az ügyletben.

Amennyiben partnerünk adóalany, és ő a szállító, úgy az ÁFA törvény 37. §-ban meghatározott főszabály szerint a teljesítés helye – leegyszerűsítve – a mi országunk, amennyiben pedig ő a vevő, akkor az ő országa. A vevőnk lehet nem adóalany is, ebben az esetben főszabály szerint a teljesítés helye szintén – leegyszerűsítve – a mi országunk.

Mit is jelent az, hogy főszabály szerint?

Pontosan ismernünk kell az adott ügylet tárgyát, azaz, hogy pontosan mi a gazdasági eseményünk. Az ÁFA törvény a 38. §-tól kezdődően a 49. §-sal bezárólag tárgyalja a különös szabályokat. Amennyiben partnerünk adóalanyiságának, valamint ügyletünk tárgyának ismeretében végignézzük e 12 paragrafust, és egyiket sem tudjuk ügyletünkkel azonosítani, úgy a főszabály érvényesül.

Vigyázzunk, amennyiben arra jutunk, hogy nem belföld a teljesítés helye, még nem jelenti azt, hogy nem is kell beállítanunk adott ügyletet a bevallásba. Mert ugye előfordulhat, hogy ha azt a fősorokban nem is, de a részletező sorokban, valamint az A60-as nyilatkozatban szerepeltetnünk kell.

Az ügyviteli szoftverekben (is) kiemelt ellenőrzési pont az A60-as nyilatkozat adott lapjainak egyezőségi feltétele a 65A bevallás megfelelő soraival.

Szoftvertervezői oldalon nagyon figyelnünk kell rá, hogy a főszabály szerinti szolgáltatások megfelelően legyenek elkülönítve a különös szabályok alá tartozóktól, hisz ezek A60-as nyilatkozatbeli megítélése eltérő. A nyilatkozatban kizárólag a főszabály hatálya alá eső szolgáltatásokat kell szerepeltetni.

És egy fontos, hibázásra alkalmas eset! Ugye tudjuk, mi van akkor, ha nem ismerjük partnerünk közösségi adószámát?

Amennyiben partnerünk szállítóként vesz részt az ügyletben, úgy az ügyletet ettől még közösségiként kell kezelni, és be kell állítani az A60-as nyilatkozatba. Abban az esetben, ha vevőnk közösségi adószáma nem ismert, az ügyletet nem kezelhetjük úgy, mintha Ő közösségi adóalany lenne.

A szoftver tervezése során figyeljünk arra, hogy e hibát ne tudja elkövetni a Felhasználó. Nyilván itt is, ahány szoftver, szinte annyi megoldás elképzelhető, de például, ha a közösségi adóalany felé teljesített szolgáltatásnyújtás rögzítési lehetőségét a vevő közösségi adószámának meglétéhez kötjük, úgy a hibázási lehetőség egyik oldalát már ki is védtük.

* * *

Nehogy lemaradj! Írd be a konferenciáink dátumait a naptáradba és élj speciális kedvezményeinkkel! >> KEDVEZMÉNYES KONFERENCIANAPTÁR 2016

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!