Kijött a gödörből az adótanácsadó szakma

Növekedett az ügyfelek száma, de stagnál a tanácsadói átlagóradíj

AdóBarométer címmel megismételt felmérést végzett a PENTA UNIÓ Zrt. a több mint 2.000 pénzügyi-számviteli szakember részvételével zajló Adóegyetem rendezvénysorozatán. Az egy évvel korábbi Barométer kérdéseivel megegyező felmérés kimutatta, hogy növekedett az adótanácsadók ügyfeleinek száma, egyben kissé csökkent a tanácsadói átlag óradíj.

Trendfordulót hozott a 2015. év az adótanácsadók életében, hiszen 39% esetében növekedett az ügyfelek száma, és csak 15% esetében csökkent. Ez jelentős elmozdulás a 2014. évhez képest, amikor hasonló nagyságú volt ugyan a gyarapodó adótanácsadók száma, azonban akkor 29% számolt be az ügyfelek számának csökkenéséről.

Ugyanakkor az is elmondható, hogy az 5.000 Ft-os tanácsadói óradíj alatt dolgozó adótanácsadók aránya szignifikánsan emelkedett 29%-ról 35%-ra 2014-ről 2015 évre. Ezzel egy időben a 15.000 Ft feletti óradíjat számlázók aránya csökkent 29%-ról 23%-ra. 2015 évben a többség, azaz 42% 5-15.000 Ft közötti óradíjjal dolgozott.

„Örömteli hír, hogy növekszik az ügyfélkör, ugyanakkor érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon miért csökkennek az átlag óradíjak ezzel egy időben. Az okokat kutatva meghatározó lehet, hogy a 2013. évben a könyvelők számára „liberalizált” adótanácsadó szakképzés eredményeképpen több könyvelő foglalkozik adótanácsadással is. A könyvelők most már jogszerűen végezhetnek, számlázhatnak adótanácsadói tevékenységet, ami fehéríti a szakmát és pótlólagos jövedelmet is hozhat a továbbképzést vállalók számára. Ezt támasztja alá az is, hogy ha szűkítjük a könyveléssel is foglalkozó adótanácsadókra a felmérés adatait, akkor az 5.000 Ft alatti óradíj 41%-uk esetében kerül alkalmazásra a már említett 35%-os általános adathoz képest.

A könyvelők térnyerése várható volt a szakmában. Ezért az adótanácsadóknak is érdemes (szükséges) tovább lépniük a prémium minőségű, specializálódott adótanácsadás irányába. Szerencsére van lehetőség, például az okleveles adószakértő képzéssel az „előremenekülésre”.” – mondta el Dr. Herich György a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke.

Egyre több könyvelő számlázza ki már az adótanácsadását ügyfeleinek, amely jó kiegészítése lehet a könyvelői munkának. Képezd Te is tovább magad és profitálj többlet tudásodból! Jelentkezz most a 11 nagyvárosban induló államilag elismert (engedélyszám: *E-000088/2014/) OKJ-s szakképzésekre:

>> okleveles forgalmiadó-szakértő (*A012), okleveles jövedelemadó-szakértő (*A011), okleveles nemzetköziadó-szakértő (*A010) képzések
>> adótanácsadó képzés (*A018)
>> vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés (*A014)
>> pénzügyi-számviteli ügyintéző képzés (*A003)
Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!