Mintha skatulyából húzták volna ki “Az Év Könyvelőjét”

Interjú Obermayer Ritával "Az Év könyvelője" verseny győztesével

Interjú Obermayer Ritával “Az Év Könyvelője” verseny győztesével

Az Adóegyetem 2019 rendezvénysorozat utolsó, budapesti állomásán ünnepélyes keretek között került átadásra “Az Év Könyvelője 2018” szakmai verseny díja.

A közel fél ezer résztvevővel lezajlott megmérettetés díjátadóján Besesek Botond, adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár rámutatott beszédében, hogy milyen fontos a szakma kiválóságainak bemutatásán keresztül emelni a pénzügyi-számviteli szakma presztízsét. A díjakat a helyettes államtitkár mellett dr. Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke, Dr. Sallai Csilla, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara könyvelői tagozatának elnöke és Herich Roland, a PENTA UNIÓ Zrt. vezérigazgató-helyettes adták át.

https://youtu.be/1KBl2mpd0rs

5percAdó: Hogyan lett belőled könyvelő, mik voltak a karriered főbb állomásai?

Obermayer Rita: Pápán folytattam tanulmányaimat egy közgazdasági szakgimnáziumban, és az érettségit követően még nem tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni. Egyfajta „kényszer pályaként” maradtam az iskolában ötöd éven a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítésen. Nagyon meglepődtem, amikor tanáraim az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre javasoltak, ahol sikeresen szerepeltem, így 3 tantárgyból is vizsgamentességet szereztem. Ez volt az a pillanat, amikor eldöntöttem, én ezzel szeretnék foglalkozni: a számvitellel, az adózással és a pénzüggyel. A könyvelői bizonyítvány és a diploma megszerzését követően egy könyvelőirodánál helyezkedtem el. A gyakorlati munka mellett tanítok is az egykori középiskolámban, mint közgazdász tanár, amihez elvégeztem a BME tanárképzőjét.

5percAdó: Mit gondolsz, milyen egy jó könyvelő? Milyen tulajdonságokkal kell, rendelkezzen az, aki helyt szeretne állni ebben a szakmában?

Obermayer Rita: Úgy gondolom, az már alapvető elvárás, hogy a könyvelő pontos, precíz legyen, és naprakész ismeretekkel rendelkezzen. Ezen felül, nagyon fontosnak tartom az ügyfélközpontú viselkedést, hiszen „a jó bornak nem kell a cégér”. A könyvelők között is verseny van a piacon az ügyfelekért, a velük való kommunikáció, illetve a rugalmasság újabb ügyfeleket hozhat.

5percAdó: A bizottság tagjai dicsértek, hogy egy áthúzás sem volt a feladatmegoldásaidban, mintha skatulyából húzták volna ki az egész dolgozatodat. Hogyan tartod naprakészen a tudásodat?

Obermayer Rita: Nagyon szeretek tanulni, ezért folyamatosan próbálom nyomon követni a jogszabályváltozásokat, olvasom az online szaklapokat, így az 5percAdó-t is, valamint lehetőségeim szerint részt veszek a továbbképzéseken.

5percAdó: Vannak bevett praktikáid, hogy a „húzósabb”, határidőkkel teli időszakokat könnyebben átvészeld? Milyen könyvelői programot használsz?

Obermayer Rita: A határidők betartásához elengedhetetlen a kitartás és a megfelelő akaraterő. Ilyenkor nem számít, ha fáradt az ember, vagy esetleg késő este van. Nekem a sport az, ami megfelelő kitartást ad, szabadidőmben szívesen kerékpározom és túrázom.

A könyvelőprogramok közül én az RLB-vel könyvelek már évek óta, abszolút elégedett vagyok vele.

5percAdó: Milyen jó tanácsod lenne a 2019-es verseny résztvevői számára?

Obermayer Rita: Mindenképpen legyenek tisztában az adott évi változásokkal, és amint lehetőségük van rá, vegyenek részt minél több továbbképzésen, és persze töltsék ki az első fordulós online tesztet!

5percAdó: Nagyon szépen köszönjük az interjút, gratulálunk még egyszer!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!