Hétindító – 3. hét

Porondon a havi és negyedéves áfa bevallók...

Szeretettel üdvözlök mindenkit ezen a szép hétfő reggelen. Nem elég a sok egymást követő határidő, még mindig nincs egységes álláspont a cégkapu, az ügyfélkapu, a KAÜ, az e-papír és egyéb nem, vagy alig működő rendszerekkel kapcsolatosan. A helyzet még több odafigyelést, még több kontrollt és időt kíván meg tőlünk, – hogy az esetlegesen megújítandó EGYKE-ket ne is említsem – éppen ezért fontos, hogy lehetőleg ne mindent a határidő utolsó napján küldjünk el!

Mára határidős – a hétvégére eső 12-e miatt – a járulékbevallások benyújtása az alábbiak szerint:

 • 1858-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
 • 1808-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

És akkor 08-as bevallás újratöltve: a decemberi bevallás a szakképzési hozzájárulás elszámoló bevallása, tehát ezt nullás adattartalommal – az arra kötelezetteknek – mindenképpen be kell nyújtani, még akkor is, ha erről korábban NY-es nyilatkozaton előremutatóan nyilatkozatot tett!

Mivel negyedévet is zártunk, a normál költség elszámolós egyéni vállalkozók szja előlegeire is figyelmet kell fordítanunk!

Január 21. hétfőre lesz határidős:

 • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések
 • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál , ha az szükséges, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.
 • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre, elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor)
 • Éves áfa bevalló ügyfelek esetén meg kell nézni, nem lépett-e értékhatárt.
 • KIVA előleg bevallás és megfizetés
 • Cégautóadó bevallás és megfizetés
 • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése
 • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.)
 • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem

Áfa tekintetében különös tekintettel kell lenni egy két ügyfélnél, aki áfa státuszt váltott (pl. áfásból alanyi mentes lett stb.) az átmeneti szabályokra, melyek a normál érától eltérő speciális áfa bevallási jogcímeket is teremthetnek! A másik fontos dolog, az ún. arányosítós áfásoknál az év végével esetlegesen szükségessé váló korrekciók átvezetése is!

Bokros teendőink között ki ne felejtsük a NEBIH-et, melynek második féléves díját január 31-ig kell megfizetni!

Amire figyelemmel kell még lenni, a KATA adóalanyok esetében, amennyiben tételes iparűzési adót választottak, és voltak olyan időszakaik, melyekre tekintettel nem keletkezett KATA fizetési kötelezettség, (pl. táppénz) azoknak január 15-ig lehetőségük van adóbevallást tenni, így csökkentve a számára előírt kötelezettséget!

Mindenkinek kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM