Hétindító – 49. hét

Járulékbevallási feladatok mellett felkészülés az év végére: adózási módok közötti választások mérlegelése

évvége

Kellemes forró, habos kávés hétfő reggelt kívánok nektek, így Mikulás napján! Gőzerővel közelít az évvége, és a Karácsony is, így bokros teendőinkről nem feledkezhetünk meg e tekintetben sem. 

Járulékbevallás a jövő héten

Bár jövő hét hétfőre, december 12-re határidős, már a héten a járulékbevallásoké a főszerep, az alábbiak szerint: 

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

Nagyon sok helyen már most felmerül a 13. havi fizetések, esetleges jutalmak kérdésköre, így célszerű ott ahol ez releváns tud lenni, tájékozódni ez ügyben, lesz-e történt-e ilyen jellegű kifizetés. A mostani bérszámfejtéssel együtt már célszerű lehet ügyfeleinket ismét tájékoztatni a szabadságok állásáról, hogy kinek mennyi szabadságos napja van még a cégnél, amit lehetőség szerint december 31-ig ki kell adni!  Aki ezeket a feladatokat már ellátta, gőzerővel készülhet az áfa bevallások elkészítésére! 

A munkás december fontos feladatai:

  • áfa státusz-beli váltások,  áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései stb.)
  • Jó időszak ez egy törzsadat kontrollhoz, kinek milyen tevékenysége van, mit is végez 
  • december 20-ig termékdíj előleg megfizetése azoknak akik erre kötelezettek
  • adófolyószámla kontroll 
  • és természetesen – és nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály változások mélyreható tanulmányozása mellett

Természetesen a fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – még egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű idejekorán számba venni.

Új év, új jogszabályok…

És mindeközben folyamatosan termelődnek a törvények, és rendeletek módosításai, melyet követnünk és lekövetnünk kell. Már az új törvények alapján gyakorlatilag napok alatt javaslatokat kell tennünk ügyfeleinknek, hogy mely megoldási , adózási alternatívák lehetnek jók és gazdaságosak az ő szempontjukból, és meg kell nekik magyaráznunk, hogy nem minden úgy van, ahogy azt egyes cikkekben és a híradásokban látták, hallották, olvasták, hiszen nagyon sok tájékoztatás felszínes, nem ismerve a részleteket könnyen többe kerülhet a leves mint a hús! Amennyiben bármely ügyféllel bármely tekintetben változást eszközlünk,  én mindig ragaszkodom az ügyfél írásos jelzéséhez is, legalább e mail formájában, későbbi problémákat elkerülendő!

Kötelező továbbképzés könyvelőknek, adótanácsadóknak

December van, ideje ellenőrizni a kreditpontjaidat mindkét tekintetben, és ha kell, még kiegészíteni, pótolni a képzési kötelezettséget!

Mindenkinek kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét, jó egészséget,  valamint haladós napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!