Hétindító – 36. hét

Határidős bérszámfejtési feladatok. Dióhéjban az ELEKÁFA bevallásról.

hétindító

Habos kávés jó reggelt kívánok mindenkinek, immár szeptember közepén, az iskolakezdési sokk után! 

Csapjunk is bele a közepébe!

Bár csak jövő hét hétfőre, szeptember 12-re határidős a havi járulékbevallás benyújtása, már gőzerővel kell dolgoznunk a bérszámfejtéseken, a bevallások benyújtása az alábbiak szerint történik: 

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

A bevallás benyújtásán túl nem felejtkezhetünk el az ebből eredő kötelezettségek befizetéséről sem!

A jövő hét közepén lesz határidős a helyi adó előlegek megfizetése is, így még bőven időben vagyunk az ügyfelek értesítésével!  Fontos figyelni a cégautó adós ügyfelekre, mert náluk kardinális kérdés, hogy a teljesítményadót határidőre megfizessék, hiszen ennek összege csak ebben az esetben vonható le a jövő hónapban esedékessé váló cégautó adó összegéből! Amennyiben csak egy napot is csúszik a befizetés, jogszerűen nem helyezhető levonásba ez a tétel!

Szeptember lévén folyamatosan napirenden kell tartani a civil szervezeteknél a NAV 1%-os regisztrációs eljárást, ott és ahol ez releváns. A határidő jogvesztő, szeptember 30-a. Nyomtatványa az EGYREG nevet viseli! 

Szintén szeptember 30-ig kell legkésőbb benyújtani az előző évről szóló ELEKÁFA kérelmeket, ez dióhéjban annyit tesz, hogy azon ügyfeleinknél, akiknél rendszeres az EU bármely más tagországában az áfás beszerzés, ott a helyi szabályok szerint felszámított áfát, ha az adóalany a feltételeknek megfelel, visszaigényelheti. Ide tartoznak többek között a rendszeresen külföldön kiküldetésben tartózkodók egyes költségei, konferencia belépők, szállásdíjak, külföldi tehergépjármű tankolás, továbbá az az eset is, amikor az EU előírások és magyar Áfa jogszabályok is az adott országban rendelik teljesítettnek az ügyletet (pl. ingatlanokkal, közlekedési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatások.) 

Érdekes lehet ott is, akiknél bármely okból kifolyólag egy-két nagyobb áfa tartalmú ilyen típusú tétel jelentkezett az elmúlt időszakban. Természetesen az ügyfeleink zöme meglehetősen tájékozatlan ez ügyben, ugyanakkor értékes forintokat takaríthatunk meg nekik! Ettől az eljárástól meglátásom szerint még mindig ódzkodunk kicsit, pedig maga az eljárás nem bonyolult, nekünk egy adatlap benyújtása a dolgunk a hozzá tartozó mellékletekkel a többit a NAV intézi a külföldi adóhatósággal.  Természetesen ez irányú igényünket akkor és csak akkor jelenthetjük be, ha a paramétereink alapján az áfa visszaigénylésre egyébként jogosultak vagyunk, és az előzetesen felszámított áfa belföldön is levonásba helyezhető lenne! Érdemes tehát áttekinteni, melyik ügyfelünknél is releváns ez a történet!

A porondon még mindig a KATA:

  • célszerű ellenőrizni a helyi adó folyószámlákat
  • 09.25-ig lehet bejelentkezni az ÚJ KATA hatálya alá
  • 09.30-ig záró KATA bevallás (mindenkinek!!!)
  • 10.31-ig lehet bejelentkezni az átalányadó hatálya alá

Felhívom a figyelmet, hogy több esetben pl. átalányadó vagy VSZJA hatálya alá való átjelentkezéskor szükséges lehet a T1041-es nyomtatvány benyújtása, esetleg szünetelő ügyfeleknél is, az általános irányadó határidőkön belül, mely megelőzi a fentiekben jelzett határidőket! Legyünk figyelemmel arra, hogy ezen nyomtatványok benyújtása se maradjon el!

Kellemes napsütéses, haladós mindennapokat, működő ügyfélkaput és sikeres regisztrációkat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!