Hétindító – 32. hét

Egy átlagos könyvelői hét

Kifejezetten jeges kávés, hűsítő hétfő reggelt kívánok mindenkinek! Lassan véget ér a nyár, tehát irány – aki csak teheti – a medence és tópart! Könyvelőként ez a hét egy átlagos hétnek mondható, leszámítva hogy az idén még az évzárások is hátra vannak legalábbis részben!

Nézzük hát mi is vár ránk ezen a héten!

Augusztus 12 -re, jövő hétre lesznek határidősek az alábbi bevallások (igen, a miénk is, nálam is az marad le általában):

  • 2058-as bevallások az egyéni vállalkozások körében,
  • 2008-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Mivel tombol a nyár, már idejekorán kell a jelenléti adatokat bekérni, mert tapasztalatom szerint ez ilyentájt még bonyolultabb, mint általában, hiszen mindenki nyaral.  Természetesen ne feledjük el a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinket se! Ezzel együtt említem meg, hogy a magánszemélytől levont egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot a társadalombiztosítási járulék váltotta fel, így figyelni kell, mert a kötelezettség számlaszáma is új, ahova ezt a tételt utalni kell.

A civilekkel kapcsolatosan lassan feltérképezhetőek azon szervezetek, akik a majdani 1% reményében jogosulttá váltak a regisztrációra. Őket értesíteni célszerű erről, és megbeszélni velük, hogy szeretnék-e a regisztrációt e tekintetben, vagy amely szervezet szeretné a regisztrációt, az megfelel-e az erre vonatkozó feltételeknek! Tehát könyvelőként szerintem a tájékoztatási felelősségünk itt mindenképpen megvan!  Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy bár az EGYREG nyomtatványt nem kell minden évben újra és újra benyújtani, amennyiben változás van az adatokban, akkor azt az általános változás bejelentési határidőn belül be kellene jelenteni, tehát a már regisztrált szervezetek adatait is célszerű áttekinteni, különös tekintettel a bankszámlaszámra!  A NAV 1%-al kapcsolatos elszámolási, regisztrációs és egyéb kérdéseket is érinteni fogjuk az őszi civil konferencián, és persze a Civil klubban is. Szeretettel várok mindenkit!

Mindenkinek kellemes nyáresti sétákat, hatalmas fagyikat, és töretlen jókedvet kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!