Hétindító – 33. hét

Határidős a járulékbevallások benyújtása

Ezen az augusztusi reggelen köszöntök mindenkit. Remélem, mindenki a kávéját kavargatva olvassa soraimat, mindeközben vegyük át mi  is vár ránk a héten.

A héten – augusztus 12-re – határidős a járulékbevallások benyújtása:

  • 2058-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 2008-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT). Természetesen a bevallási határidő együtt jár a befizetési határidővel is!

A héten – bár az áfa is csúszik az ünnepi  huszadikai határidő miatt, augusztus 24-re – már mindenképpen ezeken a vizeken is eveznünk kell, és talán mondanom sem kell, mennyire nehéz is “becserkészni” az ügyfeleket így nyár derekán!

Ami tehát 20-a helyett 24-én határidős:

  • Havi áfa bevallás és befizetés az ilyen gyakorisággal rendelkező partnereinknél.
  • A60-as összesítő nyilatkozat amennyiben szükséges. Itt figyeljünk arra, hogy lehet olyan partnerünk, aki ugyan negyedéves áfa bevalló, mégis havi bevallás benyújtására kötelezett az összesítő nyilatkozat tekintetében.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges.
  • 2001-es bevallás benyújtása az e tekintetben havi bevallóknál.

Figyeljünk arra, hogy az elmúlt hónapban negyedév volt, így előfordulhat, hogy egy-egy korábban negyedéves áfás ügyfelünk esetleg havi áfa bevallói körbe került át, ezt már láthatjuk mostanra a törzsadatokon is, illetve fontos figyelmet fordítani az A60-as összesítő nyilatkozatok esetében az értékhatárra, mert az is elképzelhető, hogy az egyébként negyedéves áfa bevalló ügyfelünk havi A60-as benyújtására kötelezett!

Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy alanyi mentes érában is előfordulhat áfa bevallási kötelezettség (pl. Eu szolgáltatásnyújtások, vagy igénybevételek okán, de akár egy tárgyi eszköz értékesítés is generálhat áfa bevallási kötelezettséget). Az a tapasztalatom, hogy ez rendre elmarad!  Nagyon fontos, hogy ismerjük azon passzusokat, amikor egy alanyi mentes adóalany nem járhat el alanyi mentes minőségében!

Mindeközben az online számla adatszolgáltatásból előnyt kovácsolva érdemes próbálkozni a NAV Adatbázisának a könyvelést segítő kiaknázásával, bár ez is még gyerekcipőben jár. Ami újdonság, az az, hogy az ÁFA bevallás M-es lapjain minden olyan számláról tételes adatszolgáltatást kell adni, amiből ÁFA került levonásra, legyen az részleges vagy teljes.  Azon számlák azonban, amelyek tartalmaznak áthárított áfát, de valamilyen okból nem kerül levonásra részlegesen sem, nem kerülnek bele az adatszolgáltatásba!

Kellemes, napsütéses hetet kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!