Hétindító – 25. hét

Készülünk a havi áfára

Jeges kávés szép hetet kívánok mindenkinek! Remélem, már mindenki a lábát lógatja, aki nem, közel van a pihenéshez. Persze tudom, megint határidő, épp a havi áfa bevallások fellegei gyülekeznek fejünk felett… Nem beszélve a halasztott beszámolókról…

Bár csak a jövő hét hétfőre határidősek a havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó befizetési kötelezettségek, már a héten intenzíven ezen kell dolgoznunk! Nem feledkezhetünk meg a kapcsolódó A60-as adatszolgáltatásokról, és a különleges adózói kör esetleges bevallási és befizetési kötelezettségeiről.

Általában ez a különleges adózói kör jelenti a legtöbb problémát, mert általában kicsik, így jellemzően késve kapjuk az iratanyagaikat, ugyanakkor alaposan át kell tekintetni, hiszen tapasztalatom szerint “hatékonyan” tudják megadni például az EU-adószámukat – csak erről elfelejtenek szólni – és rosszabb esetben csak a bankszámlakivonat feldolgozásakor látszik, hogy mi is történt. Alanyi adómentes adóalanyok tárgyi eszköz értékesítés jogcímén is bevallásra kötelezetté válnak, még akkor is, ha esetlegesen a kapcsolódó szabályrendszer miatt fizetendő általános forgalmi adó nem keletkezik! Különös figyelmet kell fordítani az EU beszerzések tekintetében a civil szervezetekre is, egy-egy külföldi szolgáltatás igénybevétel rendre becsúszik!

És ha már EU beszerzésnél tartunk, akkor ejtsünk néhány szót a termékdíjról is, mert bár ott az A60, vagy a vámhatározat – amit persze az adóhatóság is lát – kontroll adatnak, még mindig jó néhány cég, szervezet egyáltalán nincsen bejelentkezve a termékdíj hatálya alá. Pedig ha Bécsben vásárol egy kartonnyi nyomtató papírt, akkor máris két jogcímen is kötelezetté válik. Egyszer, mint irodai papír saját célú felhasználója, másrészt ennek a papírnak van csomagolása is! Importőrök esetében egyenesen elkerülhetetlen a termékdíj hatálya alá történő bejelentkezés. És, hogy miért pont az áfa kapcsán merült fel ez a kérdés? Egyrészt a kontroll adat zöme innen ered, másrészt a termékdíj – bár nem szeretjük hallani – alapja az áfának! Civil szervezeteknél, cégeknél, de akár egyéni vállalkozásoknál is gondot jelenthet!

Sokszor hallom, hogy könyvelőként feltesszük a kezünket, mely meglátás helyes is, ugyanakkor a termékdíj évek óta adó, így aki teljeskörű meghatalmazással rendelkezik EGYKE-n, az sajnos ezen bevallás benyújtásának elmaradása esetén is felelősségre vonható! Így aztán mindenképpen javasolható az ügyfelek dokumentált tájékoztatása mindazon esetekben, amikor a termékdíj kérdéskörének a gyanúja felmerül, felmerülhet. Tapasztalatom szerint egyes kisebb cégeknél egy termékdíj ügyintéző kezdeti segítségét igénybe véve a folyamat automatizálható, és így akár könyvelői berkekben is kivitelezhető!

Hamarosan július, ideje ellenőrizni, hogyan is állnak ügyfeleink az online számla regisztrációkkal, mi ebben a hónapban már kétszer küldtünk tájékoztatást erről, de itt az idő, hogy lassan akiről nem tudjuk hányadán is áll vele, ellenőrizzük hol tart ez ügyben. Én vallom, hogy sem a regisztráció, sem a számla adatszolgáltatás nem könyvelői feladat, természetesen, ha elakadás van, és tudunk, segítünk mi is, de a vállalkozóknak fel kell nőnie a feladathoz!

Fontos említést tenni arról, hogy 2020. július 1. után a bérezésben is jelentős változások lehetnek azokban az esetekben, ahol a díjazás nem éri el a mindenkori minimálbér 30% -át! Igaz ez akkor is, ha a tényleges munkaidőt tükrözi a megállapodás. A változás abban áll, hogy ilyen esetekben legalább a minimálbér 30%-ig meg kell fizetni a járulékot és a szociális hozzájárulási adót! A nehézség pedig abban, hogy az egyéni járulékok tekintetében az érintett cégekkel együtt meg kell konzultálnunk, hogyan is kezeljék ezeket a munkavállalói járulékokat!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!