Hétindító – 24. hét

A hét végi bevallási hullám

Jeges kávés jó reggelt Mindenkinek! Hogy hidegen vagy melegen, mindenkinek az ízlésére bízom! A hét végére elér minket egy jó kis bevallási hullám, melyet remélhetőleg már mindenki meglovagol gond nélkül. Lássuk hát, mi is az, amire a héten figyelni kell!

Június 12-re, péntekre határidős:

  • 2058-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
  • 2008-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Természetesen nem feledkezhetünk meg a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinkről sem!

Felhívom a figyelmet a civil szervezetek esetleges rendkívüli 200-as járulék bevallására, melyet akkor kell benyújtani, ha az előző év tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. A bevallást a keret felettes része alapján kell benyújtani, és eddig a napig kell megfizetni az ebből eredő járulékokat és adókat. Erre a COVID-dal kapcsolatos beadási határidő hosszabbítás nem vonatkozik!

És ha már a béreknél tartunk, célszerű lehet a nyár előtt egy szabadság állomány kiküldése az ügyfeleknek is. Én minden évben igyekszem megküldeni ilyentájt ezt a kimutatást, a szabadság kiadásának szabályait tartalmazó tájékoztatóval együtt, külön felhívva a figyelmüket a két hét egybefüggő kiadásának szabályrendszerére. Azon munkáltatóknál, ahol ettől el kívánnak térni, ragaszkodni kell ennek írásba foglalásához, a későbbi munkaügyi problémák elkerülése végett. Ahol ez indokolt, már akár az év elején a munkaszerződések módosításakor is sort keríthetnek erre.  Véleményem szerint ez az idén, ha lehet, még fontosabb, mint eddig bármikor! A COVID helyzetre való tekintettel sok cégnél átstrukturálták a szabadságok kiadását is, így talán itt az ideje egy ilyen kimutatásnak!

Az idén is 06.10-re határidős a civil szervezetek 1156-os statisztikai bevallása, melyet sajnos nem érint a határidő hosszabbítás!  A héten – mivel az élet nem áll meg – már foglalkoznunk kell a havi áfások áfa iratanyagának feldolgozásával is.

Bár az idei nyár más lesz, de ha marad szabadidőnk, akkor itt az ideje az elmúlt időszak iratanyagát áttekintve irattárazni, vagy a megbízó részére átadni. Persze tudom, vagyunk páran, akik még a beszámolásokkal vannak elfoglalva lévén, a beszámolási határidő az idén kitolódik szeptember végéig! Ennek ellenére fontos erről is beszélni, hiszen az iratanyagok őrzési kötelme – véleményem szerint – az ügyfélnél, és nem nálunk van! Az ilyen anyagátadások esetében is mindig igyekszem figyelni arra, hogy ezen átadások is dokumentált körülmények között történjenek. Nálam erre egy ún. „Szerződésközi, egyszerűsített átadás-átvételi jegyzőkönyv” használatos.  Természetesen jelzem a jegyzőkönyvön a megőrzési időket részükre, és a munkaügyi iratanyagra – amit esetlegesen visszaadok – még a dossziéra is rá szoktam írni, hogy lehetőség szerint ne kerüljön véletlen se selejtezésre!

Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést, medenceparti verőfényes szép napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!