Hétindító – 24. hét – Számlán szereplő áfa kód és járulékbevallás – Suller Kriszta

A héten határidős a járulékbevallás benyújtása. Szakmai kitekintő: a számlán szereplő áfa kód jelentősége.

Hétindító – 24. hét – Számlán szereplő áfa kód és járulékbevallás – Suller Kriszta

Napsütéses szép hetet kívánok mindenkinek! Remélem, már mindenki a lábát lógatja, aki pedig nem, közel van ahhoz, amikor pihenni fog egy kicsit. Persze tudom, megint határidő, épp a havi áfa bevallások fellegei gyülekeznek a fejünk felett, úgy, hogy a bérszámfejtés hullámai még el sem távoztak. A héten foglalkozunk a számlán szereplő áfa kód kérdésével is.

Járulékbevallási határidő

12-ére, azaz szerdára határidősek:

  • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Felkészülés az áfa bevallásra

Jövő hét csütörtökre határidősek a havi áfa bevallások és a hozzá kapcsolódó befizetési kötelezettségek. Ezen már a héten intenzíven dolgoznunk kell! Nem feledkezhetünk meg a kapcsolódó A60-as adatszolgáltatásokról és a különleges adózói kör esetleges bevallási és befizetési kötelezettségéről.

Heti tipp – Figyelj oda, milyen áfa kód szerepel az ügyfeleid által kiállított számlákon!

Egyre többször szembesülök azzal, hogy nem figyeljük, hogy a kiállított számlákon mi az áfa kód, így – főként alanyi mentes partnereinknél – gyakran előfordul, hogy alanyi mentesként állítjuk ki a tevékenység közérdekű, vagy speciális jellegére mentes számlákat is! Tekintettel arra, hogy az adóhatóság rendszerébe felkerülnek a számlák, így követhetővé vált általuk is, hogy az alanyi mentes keret nagyságrendileg mikor merül ki!

Amennyiben a megfelelő mentességet jelző áfa kód nem kerül a számlán beállításra, úgy előfordulhat, hogy az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján szól, hogy álljon át a számlák kiállítója a normál áfás számlázásra. Amennyiben így járnák, akkor a számlák helyesbítését soron kívül el kell végezni, és erről az adóhatóságot e-papír formájában értesíteni!

***

5percAdó ajánló:

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet!

Ismerd meg a munkavállalói értékpapír programok előnyeit és feltételeit, a kapcsolódó SZJA- és SZOCHO fizetési kötelezettség tudnivalóit és az értékpapírból származó jövedelmek adózását! A PENTA UNIÓ Zrt. 2024. június 17-i, Értékpapírok számvitele és adózása (SZJA) című konferenciáján Biróné Zeller Judit és Horváthné Szabó Beáta gyakorlati példákon keresztül segíti a téma elsajátítását.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM