Hétindító – 24. hét

Újabb határidő a héten

Jeges kávés jó reggelt Mindenkinek – Kávé legyen, habbal! Még a beszámoló utáni sokkból magunkhoz se tértünk, már újabb határidős bárányfellegek gyülekeznek a fejünk felett. A hét közepén mindjárt egy jó kis bevallási hullámmal indul, melyet remélhetőleg már mindenki „meglovagol” gond nélkül. Lássuk hát, mi is az, amire a héten figyelni kell!

Június 12-re – szerdára – határidős:

  • 1958-as bevallások az egyéni vállalkozások körében,
  • 1908-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

Továbbá tartsuk észben a bevallásokhoz kapcsolódó befizetési kötelezettségeinket is!

Felhívom a figyelmet a civil szervezetek esetleges rendkívüli 1908-as bevallási kötelezettségére, melyet akkor kell benyújtani, ha az előző év tekintetében reprezentációs keret túllépés történt. A bevallást a keret felettes része alapján kell benyújtani, és eddig a napig kell megfizetni az ebből eredő járulékokat és adókat.

És ha már a béreknél tartunk, célszerű lehet a nyár előtt egy „szabadság állomány” kiküldése az ügyfeleknek is. Én minden évben igyekszem megküldeni ilyentájt ezt a kimutatást, a szabadság kiadásának szabályait tartalmazó tájékoztatóval együtt, külön felhívva a figyelmüket a két hét egybefüggő kiadásának szabályrendszerére. Azon munkáltatóknál, ahol ettől el kívánnak térni, ragaszkodni kell ennek írásba foglalásához, a későbbi munkaügyi problémák elkerülése végett. Ott és ahol ez indokolt, már akár az év elején a munkaszerződések módosításakor is sort keríthetnek erre.

Az idén is június 11-re határidős a civil szervezetek 1156-os statisztikai bevallása, melyet ne felejtsünk el benyújtani, ha a bevallási hajrában félretettük azt!

 A héten – mivel az élet nem áll meg – már foglalkoznunk kell a havi áfások áfa-iratanyagának feldolgozásával is.

És ha már nyár, és marad szabadidőnk, akkor itt az ideje az elmúlt időszak iratanyagát áttekintve irattárazni, vagy a megbízó részére átadni. Mindig igyekszem figyelni arra, hogy ezen átadások is dokumentált körülmények között történjenek, nálam erre egy ún.”Szerződésközi, egyszerűsített átadás-átvételi jegyzőkönyv” használatos.  Természetesen jelzem a jegyzőkönyvön a megőrzési időket részükre, és a munkaügyi iratanyagra – amit esetlegesen visszaadok – még a dossziéra is rá szoktam írni, hogy lehetőség szerint ne kerüljön véletlen se selejtezésre!

Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést, medenceparti verőfényes szép napokat kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!