Hétindító – 20. hét

Akinek “nem díszeleg májusfa” a kertjében, ne búsuljon; a tárgyhéten esedékes bérszámfejtés utolsó simításaival foglalhatja el magát a hét első két napján 🙂 🙂 :)!

Május 12-ig (holnapig) határidős a szokásos 08-as (egyéni vállalkozásnál: 58-as) járulékbevallás beküldése. A bevallás elkészítésén túlmenően nem felejtkezhetünk el a bérszámfejtéshez kapcsolódó “járulékos” kötelezettségeinkről sem. Jelesül, mint utalási listát csatolni, bérlapokat, bérlistákat eljuttatni az ügyfélhez. Én ezeket a dokumentumokat már évek óta a legtöbbjüknek .pdf formában, emailen küldöm meg. Ez abból a szempontból is előnyös, hogy dokumentáltan kapják meg ezeket a tételeket, a későbbi vitákat elkerülve.

Egyebekben a hét aránylag nyugalmasnak ígérkezik… Nálam nagyüzemben készülnek az “utolsó utáni” szja bevallások, és nekikezdek lehetőség szerint a havi áfás ügyfelek bevallásainak előkészítéséhez is. E tekintetben arra hívom fel a figyelmeteket, hogy a múlt hónapban negyedévet zártunk és előfordulhat, hogy valaki határértéket átlépve havi áfa bevallóvá vált. Náluk célszerű egy gyors törzsadat ellenőrzést végezni, hogy mire a bevallás benyújtásra kerül, ez ne okozzon problémát.

Májusban nem telhet el persze nap beszámoló, de legalábbis beszámoló előkészítés nélkül. A héten utoljára fogom értesíteni azokat az ügyfeleket, akiknek bármilyen okból “áll” a beszámolója, például mert hiányos az iratanyag, vagy nem fizette meg a közzétételi költségtérítést. Teszem ezt önmagam védelmében is, ami különösen fontos, hogy az ő késésükből eredő esetleges bírságokért egyértelműen, dokumentáltan ne engem terheljen a felelősség.

Beszámolóval kapcsolatosan fontosnak tartom azt, hogy az arra jogosult által aláírt példánnyal is rendelkezzünk, hiszen ha szükséges, azzal tudjuk igazolni, hogy mit is adtunk ki a kezünkből. Az idei beszámoló pedig különösen fontos lehet a jövő évi kötelező törzstőke emelésénél, így én már a beszámoló előkészítése során körbejárom ezt a kérdéskört velük. Fontos döntések előtt állnak, melyekhez tőlünk várják az információt, és a megoldási alternatívákat is! E tekintetben is fontos szerepe van a dokumentáltságnak, így minden évben egy rövid összefoglaló táblázatot juttatok el nekik, melynek eleme a saját tőke, és még néhány neuralgikus pont (tagi kölcsön, pénztáregyenleg, stb.). Az idén ennek a dokumentumnak az elkészítésére kiemelt figyelmet fordítok!

Örömmel újságolom, hogy most már papírom is van róla: hivatalosan is ADÓTANÁCSADÓ lettem :)! Bár idő a felkészülés, de nem bántam meg, hogy belekezdtem, ajánlom mindenkinek!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM