Bevalljuk? Valljuk be…

A személyi jövedelemadó bevallás buktatói

Mitrik Kornélia vagyok, a Baker Tilly Hungária Tanácsadó Kft. senior managere. Az alábbi cikkemben a 2014. évről beadandó személyi jövedelemadó bevallás gyakorlati buktatóira szeretném felhívni a figyelmet.

Bevalljuk? Valljuk be…

A személyi jövedelemadó bevallás benyújtási határideje május 20-a. 2015-ben ez a dátum nem csak azon magánszemélyek számára fontos, akik önbevallás útján teljesítik ezt a kötelezettséget (1453-as nyomtatványon), hanem a munkáltatók részére is. Az idéntől ugyanis a munkáltatói bevallások (M29-es nyomtatvány) benyújtási határideje is május 20-a lesz.

Ez a változás a NAV szempontjából is jelentős, hiszen a bevallások feldolgozására és a túlfizetések kiutalására 30 napjuk van. Azzal, hogy a munkáltatói bevallások benyújtási határideje egy hónappal előrébb került, így a NAV-nál a feldolgozandó bevallások száma megsokszorozódik.

A nyomtatvány minden évben változik valamennyit a jogszabályi változások következtében. Ez természetszerűleg magával vonja a hibázás lehetőségét is a kitöltésnél.

A 1453-as nyomtatványt azoknak az adózóknak kell kitölteni és benyújtani május 20-ig, akik nem kértek adóhatósági- vagy munkáltatói adómegállapítást. Az egyéni vállalkozók is ezt a nyomtatványt nyújtják be, de az ő bevallási határidejük február 25-e volt, abban az esetben is, ha év közben döntöttek az egyéni vállalkozás szüneteltetéséről.

A 2014-es nyomtatvány esetében ez az újdonság a családi járulékkedvezmény bevallása. Tekintettel arra, hogy a családi kedvezmény megosztható, így a járulékkedvezmény is, ez a tény meglehetősen bonyolulttá tette a bevallásnak ezen részét, még a nyomtatvány kitöltő program használatával sem egyszerű ennek a résznek a helyes megfejtése.

A kapcsolódó mellékleten is újabb tétel jelent meg. Minden gyermeknél minden hónapra külön kell jelezni azt, hogy milyen jogcímen jár utána kedvezmény. Ezzel a bővítéssel egyszerűsödik a kedvezmény alapjának számítása, mert a program maga is képes kiszámolni, hogy mennyi az annyi.

Hibára ad lehetőséget viszont az, ha az év közben született gyermeknél nem jelzik a várandósságot a bevallásban. Ekkor ugyanis az év közben már megigényelt kedvezményt a program nem számolja ki, ami adóhiányként jelenhet meg.

A törvényi változásoknak megfelelően a nyomtatványkitöltő program jelzi, hogy ha a gyermeknek van adóazonosítója, akkor azt be kell írni. 2016. január 1-jétől a családi kedvezményt csak adóazonosítóval rendelkező gyermek után lehet majd igénybe venni, tehát a 2005. előtt született gyermekekre ezt meg kell igényelni. (2005-től létezik a Start-számla program és azok a gyermekek, akik ezen időpont után születtek, automatikusan megkapták az adóazonosító jelet a babakötvénnyel.)

A 2014-es nyomtatvány egyszerűsödött abból a szempontból, hogy már csak a főoldalon kell aláírni, a mellékleteket nem. A bevallások egyik nagy hibája, ami miatt a NAV értesítést küld az adózónak az, hogy lemarad az aláírás. Azzal, hogy már csak egy helyen kell aláírni, az ilyen jellegű korrekció szükségessége minimálisra csökkenhet.

Az önkéntes pénztári egyéni befizetések után adókedvezmény jár. Ezek az adókedvezmények már évek óta nem készpénzben érkeznek vissza az adózóhoz, hanem a megjelölt önkéntes pénztári számlát gyarapítják. Ezt azonban csak akkor teszik, ha az adózó nem felejti el megjelölni, hogy a kedvezményre jogosító összeget ténylegesen kéri átutalni a megjelölt pénztári számlára. Emellett, bár a kedvezmény összege nem saját bankszámlára, vagy postai utalással érkezik vissza az adózóhoz, ezekben az esetekben is meg kell adni a főlapon vagy a bankszámlaszámot, vagy a lakcímet. Ezek hiányában a bevallás hibás lesz.

Gyakran elkövetett hiba az, hogy az adózó a munkáltató által levont adóelőleg összegét nem a megfelelő sorba írja be, vagy egyáltalán nem írja be. Ha nem a megfelelő sorba írja be, azt a NAV a nála lévő kontrolladatok alapján képes hivatalból lejavítani. Ha nem írja be az adózó a levont adó összegét, akkor adóhiány jelenik meg a bevallásban, ami nem valós, de NAV értesítő levelet von maga után.

A bevallás kitöltésében segítséget nyújthat az útmutató, bár a sok lehetőség között meglehetősen nehézkes megtalálni azt, ami az adózót ténylegesen érinti. Aki maga tölti ki, annak is érdemes lehet szakemberrel átnézetni (a NAV ügyfélszolgálatain is segítenek), hogy még a benyújtás előtt kiderüljön, ha valahol hiba van benne. Egy szám elírása is problémát okozhat, ezt célszerű megelőzni.

A 2014-es adóbevallásban is lehetőség van az adó 1+1%-ának a felajánlására. Azért, hogy a felajánlott összegek eljussanak a rendeltetési helyükre, érdemes a NAV honlapján ellenőrizni a pontos technikai számot, illetve azt, hogy a szervezet regisztrált kedvezményezettnek minősül-e.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!