Hétindító – 19. hét

E heti "menü"

Kellemes kávézást kívánok Mindenkinek, így hétfő reggel! A kávétokat kortyolgatva nézzük át, mi minden vár ránk ezen a tavaszi héten. Sajnos a napok rohamtempóban telnek. Ki-ki már túl van a ballagáson, van, akinél még csak most lesz, van, aki már a nyaralását tervezi, de nekünk viszont haladni (is) kell. Kitartást hát mindenkinek!

A „heti étlapon” elsősorban a bérszámfejtés, és az ehhez kapcsolódó feladatok szerepelnek „előételként”. Határidősek lesznek 12-én a

  • 1758-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1708-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében. (Természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT.)

A bérszámfejtéssel karöltve az esetlegesen még előttünk álló személyi jövedelemadó bevallások elkészítésére is próbáljunk meg sort keríteni, mert lassan a körmünkre ég a határidő e tekintetben is. Természetesen csak akkor, ha erre igény mutatkozik a magánszemély részéről, ugyanis ellenőrzésre is jól használható a NAV bevallási tervezete, így könnyen kiderülhetnek a turpisságok!

„Főételként” a hétre is a beszámolót ajánlom! „Desszertként” pedig, aki teheti, már foglalatoskodjon az áfa bevallásokra való felkészüléssel. Az iratanyagokat a vállalkozóktól mindenképpen célszerű már most bekérni.

A beszámolóról és zárásról már oly sokat beszéltünk az elmúlt időszakban, ugyanakkor még mindig van mit róla beszélni, annál is inkább, mivel a véghajrához közeledve általában csak az utolsó símitások maradnak hátra. Egy-két esetben – úgy gondolom – pont ez a legnehezebben kivitelezhető, hiszen minden esetben kell hozzá az ügyfél is.

Könyvelőként a zárással egyidejűleg lehet, illetve célszerű egyes „adónem gazdaságossági számításokat” végezni, vagyis megfontolás tárgyává tenni az év közben is választható adónemeket, mint például a KIVA-t, és ahol lehet, akár a KATA-t is. Fontos, hogy az ügyvezetőket számukra érthető módon tájékoztassuk a vállalkozásuk gazdasági helyzetéről. Tapasztalatom szerint szeretik, ha „elmeséljük”, hogy mi is olvasható ki abból a főkönyvből, hiszen a „mesét” évközben az ügyfelek írják, mi csak a befejezésében segíthetünk ilyenkor… Minden évben az ügyfeleim rendelkezésére bocsátom a főbb adatok mérlegkészítéskor című excel kimutatást, amely az adott cég legfontosabb gazdálkodást érintő adatait tartalmazza, x-szel jelölve a kiemelt figyelmet igénylő tételeket (pl. magas házipénztár állomány, magas tagi kölcsön állomány, alultőkésítés, stb.). A nyomtatvány szerepe kettős: egyrészt egyszerű és érthető információkat tartalmaz a vállalkozás számára, másrészt – mivel aláíratásra is kerül – alkalmas a könyvelői tájékoztatási kötelezettség teljesítésének dokumentálására!

Társasági adó szempontjából is megfontolásra érdemes például a fejlesztési tartalék képzés kérdésköre, ugyanakkor itt célszerű az ügyfelet kellőképpen tájékoztatni, és az ez irányú döntést papír alapon is dokumentálni. A fejlesztési tartalék alkalmazása ott lehet optimális, ahol alacsony értékcsökkenési kulccsal lehet leírni az adott tárgyi eszközt, mert a fejlesztési tartalék nem más, mint egy adójogi szempontból előrehozott értékcsökkenés. Éppen ezért nem szabad elfelejteni, hogy most bár “jól esik” a kevesebb adókötelezettség, a jövőben hiányozhatnak ezek az összegek az adóalapból. A másik hátulütője az, hogy ha számolunk vele, akkor azt négy éven belül mindenképpen fejlesztésre, beruházásra kell költeni, különben kamatostul vissza kell fizetni.

Fontos tudni, hogy a fejlesztési tartalék önellenőrzéssel már nem állítható be, hiszen ez egy döntési helyzet, melyet később nem tudunk megváltoztatni. E tekintetben le kell követni a fejlesztési tartalék képzését a számvitelben, lekötött tartalékként kezelve azt a beszámolóban is! Amennyiben ez a tétel kimarad, akkor a fejlesztési tartalékból eredő adóelőny nem vehető figyelembe!

Érdemes minden évben a társasági adóalap módosító tényezőket ismételten átfutni, nehogy kimaradjon néhány jogcím, illetve elessen az adott cég bizonyos adókedvezményektől, adóalap csökkentő lehetőségtől.

Civil szervezetek esetében a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat akkor, és csak akkor tehető, ha az adóévben egy fillér vállalkozási bevétel nem keletkezett. Természetesen a nulla értékadatú társasági adóbevallás benyújtása is helyes megoldás. Ez utóbbi könyvelőként történő benyújtása – szerintem – kifejezetten kisebb adókockázatot rejt, mint a TAONY nyilatkozat. Felhívom a figyelmet, hogy abban az esetben, ha ingatlannal kapcsolatos tevékenységből származott bevétele a civil szervezetnek – akár egyéb vállalkozási tevékenység híján is -, nem lehet TAONY nyilatkozatot tenni, ilyenkor ugyanis le kell vezetni a társasági adóalapot!

Ebben a határidőktől hemzsegő időszakban kívánok nektek kitartást és működő ügyfélkaput!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM