Hétindító – 16. hét – Civil szervezetek és negyedéves zárás – Suller Kriszta

A héten a negyedéves zárások és az áfa bevallások állnak a fókuszban.

Hétindító – 16. hét – Civil szervezetek és negyedéves zárás – Suller Kriszta

Kellemes hétfő reggelt kívánok mindenkinek! A héten a negyedéves zárás van napirenden, de már foglalkoznunk kell a beszámolókkal is és a civil szervezetek könyvelése is figyelmet érdemel! Sok kitartást kívánok mindenkinek!

Negyedéves zárási hajrá

A hét a negyedéves zárás jegyében telik, jövő hét hétfőre esedékessé válnak 2024 1. negyedévének bevallásai is, az alábbiak szerint:

  • havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések,
  • áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál – ha az szükséges -, pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai stb.,
  • havi és negyedéves összesítő nyilatkozat (figyelve az esetlegesen értékhatárt átlépőkre elképzelhető olyan eset is, amikor főszabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor),
  • KIVA előleg bevallás és befizetés,
  • cégautóadó bevallás és befizetés,
  • környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és befizetése,
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás stb.),
  • illetve nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adóelőleg befizetéséről sem.

Terítéken az SZJA bevallás

Ráérős időnkben az SZJA bevallásokat már előkészíthetjük, különös tekintettel az egyéni vállalkozók bevallásaira, hiszen a május egy különösen mozgalmas hónap a könyvelők számára.

Gőzerővel készülnek a beszámolók

A beszámolókészítés is egyre intenzívebben van jelen az életünkben, hiszen vészesen közeledik a határidő.

Ha már a beszámolóknál tartunk, beszámolók készítése kapcsán rendre probléma, hogy bizonyos tulajdonosi döntéseket egyszerűen a könyvelő hoz meg az ügyféllel való előzetes egyeztetés nélkül. Szerintem ez a gyakorlat nem helyes, az ilyen döntéseket az arra jogosult szervnek kell meghoznia, mi, könyvelőként, adótanácsadóként maximum javaslatot tehetünk. 

Mindenképpen javasolt, hogy ilyen esetekben – pl. fejlesztési tartalék stb. – ezek valahol dokumentált formában is megjelenjenek, pl. a könyvelői teljességi nyilatkozatban, vagy más dokumentumban. Mi erre a célra a „Főbb adatok mérlegkészítéskor” elnevezésű, saját készítésű nyomtatványt használjuk, mely ezen adatokon túl rögzíti pl. a fordulónapon a pénztáregyenleget, a tagi kölcsön egyenlegét, a jelentősebb adótartozás tényét is. Ezt az ügyfél az aláírásával ellenjegyzi, és ezen nyilatkozik, hogy mely adókedvezményeket kéri.

Fejlesztési tartalék

Fejlesztési tartalék kapcsán kiemelten figyeljünk, hogy lekötött tartalékként megjelenjen a beszámolóban, mert ha ez nem történik meg, akkor nem lehet a társasági adó szempontjából csökkentő tételként figyelembe venni.

Döntés az osztalékról

Az egyik legfontosabb kérdés a beszámolók kapcsán az osztalék kérdésköre. Az osztalékkal kapcsolatos döntést a beszámoló elfogadásával együtt meg kell hozni, és ezt megfelelően dokumentálni is szükséges! A beszámoló készítéshez kapcsolódó adóbevallások – pl. KIVA, TAO, iparűzési adó bevallás – határideje és az abban szereplő adókülönbözet befizetésének határideje is 05. 31-e.

Civil szervezetek könyvelésével kapcsolatban*

A civil szervezetek esetében kardinális kérdés a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozat, a TAONY. Ha valaki bármely civil szervezet nevében ilyet ad be, akkor javaslom, nyilatkoztassa a vezetőt arról, hogy a civil szervezetnek nincsen vállalkozási- és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenysége. Felhívom a figyelmet, hogy ha van vállalkozási tevékenység és/vagy ingatlannal kapcsolatos tevékenység, akkor már adóalap levezetési kötelezettség is keletkezik, tehát mindenképpen kötelező a társasági adóbevallás benyújtása, nincs helye a TAONY benyújtásának.

Civil szervezetek esetében szerintem fontos szempont, hogy – nyilván a kicsi szervezeteket kivéve – a közhasznúsági melléklet megfelelő adattartalommal való kitöltése csak a szervezettel együttműködve lehetséges. Még mindig gond és sokszor új információ, hogy a számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletet is készíteni kell a civil szervezetek számára. Az ún. támogatás részletező lapokat a számviteli törvény szerinti kiegészítő melléklet részeként kell közzétenni a közhasznú jogállású szervezetek esetében.

Mindenkinek zökkenőmentes beszámolási napokat, haladást, működő ügyfélkaput kívánok!

***

Teljesítsd 2024. évi kreditpontjaid most! Válaszd a 3 képzési forma közül a számodra legmegfelelőbbet!

***

*Civil szervezetek kapcsán kihívást jelent a jogszabályi környezet és a helyes könyvelői működés feltérképezése? Csatlakozz a Civil Szervezeteket Könyvelők Klubjához >>, ahol a mindennapi működéshez, könyveléshez nyújtunk segítséget klubdélutánokon és egy zárt szakmai levelezőlistán.

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!
Kérjük válassza ki egyéni adatvédelmi hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatvédelmi szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM