Hétindító – 16. hét

A hét a negyedéves zárás jegyében telik

Üdvözletem minden kollégának, aki a nagy tavaszi séták és kirándulások helyett a negyedéves zárlat és a beszámolás feladataival tölti idejét. A habos kávét, vagy teát – ki mit szeret – mindenkinek javaslom, hogy legalább ennyi örömünk legyen!

A hét a negyedéves zárás jegyében telik. Esedékessé válnak 2019. év első negyedévének bevallásai is, jelesül 23-ára határidősek az alábbiak (a húsvéti ünnepek miatt):

  • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések.
  • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges (például alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai).
  • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat, figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre. Elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére, havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor.
  • KIVA előleg bevallás és megfizetés.
  • Cégautóadó bevallás és megfizetés.
  • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése.
  • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (rehabilitációs hozzájárulás, kulturális járulék stb.).
  • Nem feledkezhetünk meg a havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetéséről sem.

Bár erről már a múlt héten is szólt a fáma, muszáj még egyszer felhívni a figyelmet a cégautóadóval kapcsolatosan az alábbiakra: cégautóadóból levonható a határidőben megfizetett teljesítményadó összege, ez viszont ebben a negyedévben egy plusz ellenőrzési feladatot ró ránk, jelesül azt, hogy 2019.03.18-ig megfizetésre kerültek-e az önkormányzat felé az esedékes tételek. Amennyiben nem, meglátásom szerint annak mértékével nem lehet csökkenteni a cégautóadó mértékét!

Teendőink közepette folyamatosan evidenciában kell tartanunk a zárlattal kapcsolatos kérdéseket. Azokban az esetekben, ahol még mindig vannak nyitott kérdések, egyeztetnünk kell mielőbb, különben veszélybe kerül a zárlat idejében történő elvégzése. Éppen ezért én az ilyen problémákkal rendelkező ügyfeleknek most ismételten felhívom a figyelmét az esetleges hiányosságokra.

Nonprofit szektorban pedig különösen fontos, hogy már most elkészüljön egy előzetes beszámoló, melyhez a szöveges részt – a közhasznúsági- és a kiegészítő melléklet támogatás felhasználásra vonatkozó részeit – könyvelőként általában nem tudjuk tökéletesen megírni. Ezért én ezekben az esetekben, előzetesben továbbítom feléjük az általam kitöltött űrlapot, megjelölve, mi az, amiben ők kell, hogy hozzátegyék a véleményüket, és ennek visszaküldése után véglegesítem a benyújtásra kerülő beszámolót!

És – ha már beszámoló készítés – nem fektetünk kellő hangsúlyt a mérlegkészítés időpontjára, melyet mindenkinek a számviteli politikájában kell meghatároznia, és jelentősen befolyásolhatja a beszámolóban kimutatott adatokat. Akinél bármiért korábban van/volt zárás a szokásosnál, az figyeljen ezen időpont számviteli politikán történt átvezetésére is.

Az ügyfélkapu és KAÜ szellemének áldását kérve, mindenkinek eredményes negyedévet kívánok!

Hozzászólások

Jelenleg nincs hozzászólás, légy te az első!

Értékelés, hozzászólás
Az értékeléshez és hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be!